Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

Pão de Queijo -  Brasilianska ostbrödNu finns det givetvis än mängd olika varianter på hur man tillagar dessa bröd. Här presenterar vi vår tolkning. Osten vi använder är parmesan.

Tapioca stärkelse kan man köpa i asiatiska livsmedelsbutiker, menar med detta livsmedelsbutiker i Sverige som har specialiserat sig på asiatiska råvaror. Man behöver således inte resa till Vietnam för inköpet.

Recept

Satsen ger 12 stycken små bullar (se bild)

1,2 dl vispgrädde

50 gram smör

1 tsk salt

3 dl tapioca stärkelse

1 ägg

2 dl riven parmesan.

Gör så här på ett ungefär

Rör ned mjölk, smör och salt i en liten kastrull. Låt det koka upp, och låt koka försiktigt under omröring till smöret har smält.

Stäng av värmen. Häll eventuellt över i en matberedare, det gör kommande steg enklare. Men det blir lite mer att diska.

Rör ned tapioca stärkelsen. Rör om tills det är en enhetlig smet.

Låt smeten svalna i cirka en kvart.

Rör nu ned ägget. Rör om tills allt är väl ihopblandat.

Därefter ska osten blandas i . Kanske behövs lite mer mjöl/stärkelse för att få en hanterbar smet. Men inte för mycket mjöl, degen ska vara lite klibbig och kladdig. Annars blir det hårda bullar, istället för de saftiga vi eftersträvar. Återigen blanda väl.

Då är det dags att forma bullarna. Dela upp degen i 12 bitar, och rulla dessa till bullar. Om man smörjer in händerna med lite matolja, hindrar detta att degen fastnar på händerna. Placera bullarna på en ugnsplåt försett med bakplåtspapper.

Baka i varmluftsugn i 30 minuter och 180 grader. Utan varmluft, höj temperaturen till 200 grader.

Servera dem ljumma. Om det blir över några bullar till dagen efter, kan dessa få tillbaks sin krispiga yta genom att sätta in dem i ugnen 2 minuter och 180 grader. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Go to top