Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

Pão de Queijo -  Brasilianska ostbrödNu finns det givetvis än mängd olika varianter på hur man tillagar dessa bröd. Här presenterar vi vår tolkning. Osten vi använder är parmesan.

Tapioca stärkelse kan man köpa i asiatiska livsmedelsbutiker, menar med detta livsmedelsbutiker i Sverige som har specialiserat sig på asiatiska råvaror. Man behöver således inte resa till Vietnam för inköpet.

Recept

Satsen ger 12 stycken små bullar (se bild)

1,2 dl vispgrädde

50 gram smör

1 tsk salt

3 dl tapioca stärkelse

1 ägg

2 dl riven parmesan.

Gör så här på ett ungefär

Rör ned mjölk, smör och salt i en liten kastrull. Låt det koka upp, och låt koka försiktigt under omröring till smöret har smält.

Stäng av värmen. Häll eventuellt över i en matberedare, det gör kommande steg enklare. Men det blir lite mer att diska.

Rör ned tapioca stärkelsen. Rör om tills det är en enhetlig smet.

Låt smeten svalna i cirka en kvart.

Rör nu ned ägget. Rör om tills allt är väl ihopblandat.

Därefter ska osten blandas i . Kanske behövs lite mer mjöl/stärkelse för att få en hanterbar smet. Men inte för mycket mjöl, degen ska vara lite klibbig och kladdig. Annars blir det hårda bullar, istället för de saftiga vi eftersträvar. Återigen blanda väl.

Då är det dags att forma bullarna. Dela upp degen i 12 bitar, och rulla dessa till bullar. Om man smörjer in händerna med lite matolja, hindrar detta att degen fastnar på händerna. Placera bullarna på en ugnsplåt försett med bakplåtspapper.

Baka i varmluftsugn i 30 minuter och 180 grader. Utan varmluft, höj temperaturen till 200 grader.

Servera dem ljumma. Om det blir över några bullar till dagen efter, kan dessa få tillbaks sin krispiga yta genom att sätta in dem i ugnen 2 minuter och 180 grader. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Go to top