Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Dessutom kunde vi plocka allt från egen odling, alltså riktigt nyskördat. Då kommer de riktigt fina smakerna fram från ingredienserna. Egentligen skulle vi ha röd paprika, men det fanns bara grön tillgänglig i vår trädgården. Men det blev bra ändå.

Årets vitlökskörd torkas

Vitlök ska man ha i en gazpacho. Vi har precis tagit upp årets skörd, som här ligger på tork.

Tillagning är faktiskt otroligt enkelt. Kortfattat, stoppa alla ingedienser i en mixer. Kör till du fått en slät soppa. Kyl! Men först ska man ut i trädgården och plocka tomat, gurka, paprika, chili och vitlök.

Tomater redo att skördas

Tomater behövs, ut och plocka i växthuset.

Vi vill att en gazpacho ska smaka mycket vitlök, har man en annan åsikt nöj dig då endast med en viltlöksklyfta. Vi gillar även chili, kanske en halv chili räcker om man är lite känslig.

Recept

Detta blir lagom för 2 - 3 personer

450 gr tomater

1 paprika, helst röd, men grön fungerar fint

2/3 dels gurka

3 vitlöksklyftor

1 medelstark chili, vi använde en Cayenne Long Slim

2 msk olivolja

2 msk rödvinvinäger

1 dl hönsbuljong

salt och svartpeppar

Gurka redo att skördas för vår gazpacho

I växthuset finns en fin gurka som är redo att skördas.

Egenodlad paprika

... och utanför hittar vi en fin paprika. Förvisso grön, men det blir bra ändå.

Thailändsk bondchill, även kallad muslortar

Chili har vi av lika sorter. Här en thai variant vi kan kalla thailändsk bondchili.

Ingredienser till en gazpacho

Lite av ingredienserna till vår gazpacho.

Gör så här, på ett ungefär

Allt ska mixas. Man kan göra det med en stavmixer, en blender, eller med en matberedare. Vi rekommenderar matberedare, då man inte behöver finfördela grönsakerna allt för mycket innan de åker ned i beredareskålen. Dessutom har man inget problem  att få plats med alla ingredienser.

Börja med att mixa ihop olja, vinäger, vitlök och chili. Dett ska bli en ganska tjock sås, lite åt majonäshållet.

Därefter är det dags hälla i de grovhackade grönsakerna i matberedaren. Mixa på full fart till soppan är slät. Späd därefter med buljong till konsistensen är lagom tjock. Smaka av med salt och peppar.

Låt sedan soppan stå och dra sig i kylen några timmar, gärna över natten. Soppan behöver nämligen lite tid så att smakerna gifter sig med varandra. Dessutom ska gazpacho serveras kall!

gazpacho är serverad

Isad gazpacho serverad med lämpliga tillbehör.

Vid servering är det trevligt att ha finhackad gurka, rödlök och gärna även paprika. Gärna en isbit i soppan. Ett litet kuvertbröd, eller en bit baguette hör även det till. Och eftersom det serverades på av årets varmaste dagar, då är ju  en kall öl ett självklart dryckesalternativ, om man vill ha ett alkoholfritt alternativ så rekommenderas vatten.  

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har i [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Go to top