När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho?
Dessutom kunde vi plocka allt från egen odling, alltså riktigt nyskördat. Då kommer de riktigt fina smakerna fram från ingredienserna. Egentligen skulle vi ha röd paprika, men det fanns bara grön tillgänglig i vår trädgården. Men det blev bra ändå.
Tillagning är faktiskt otroligt enkelt. Kortfattat, stoppa alla ingedienser i en mixer. Kör till du fått en slät soppa. Kyl! Men först ska man ut i trädgården och plocka tomat, gurka, paprika, chili och vitlök.
Vi vill att en gazpacho ska smaka mycket vitlök, har man en annan åsikt nöj dig då endast med en viltlöksklyfta. Vi gillar även chili, kanske en halv chili räcker om man är lite känslig.
Recept
Detta blir lagom för 2 - 3 personer
450 gr tomater
1 paprika, helst röd, men grön fungerar fint
2/3 dels gurka
3 vitlöksklyftor
1 medelstark chili, vi använde en Cayenne Long Slim
2 msk olivolja
2 msk rödvinvinäger
1 dl hönsbuljong
salt och svartpeppar
Gör så här, på ett ungefär
Allt ska mixas. Man kan göra det med en stavmixer, en blender, eller med en matberedare. Vi rekommenderar matberedare, då man inte behöver finfördela grönsakerna allt för mycket innan de åker ned i beredareskålen. Dessutom har man inget problem att få plats med alla ingredienser.
Börja med att mixa ihop olja, vinäger, vitlök och chili. Dett ska bli en ganska tjock sås, lite åt majonäshållet.
Därefter är det dags hälla i de grovhackade grönsakerna i matberedaren. Mixa på full fart till soppan är slät. Späd därefter med buljong till konsistensen är lagom tjock. Smaka av med salt och peppar.
Låt sedan soppan stå och dra sig i kylen några timmar, gärna över natten. Soppan behöver nämligen lite tid så att smakerna gifter sig med varandra. Dessutom ska gazpacho serveras kall!
Vid servering är det trevligt att ha finhackad gurka, rödlök och gärna även paprika. Gärna en isbit i soppan. Ett litet kuvertbröd, eller en bit baguette hör även det till. Och eftersom det serverades på av årets varmaste dagar, då är ju en kall öl ett självklart dryckesalternativ, om man vill ha ett alkoholfritt alternativ så rekommenderas vatten.
Comments powered by CComment