Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Dessutom kunde vi plocka allt från egen odling, alltså riktigt nyskördat. Då kommer de riktigt fina smakerna fram från ingredienserna. Egentligen skulle vi ha röd paprika, men det fanns bara grön tillgänglig i vår trädgården. Men det blev bra ändå.

Årets vitlökskörd torkas

Vitlök ska man ha i en gazpacho. Vi har precis tagit upp årets skörd, som här ligger på tork.

Tillagning är faktiskt otroligt enkelt. Kortfattat, stoppa alla ingedienser i en mixer. Kör till du fått en slät soppa. Kyl! Men först ska man ut i trädgården och plocka tomat, gurka, paprika, chili och vitlök.

Tomater redo att skördas

Tomater behövs, ut och plocka i växthuset.

Vi vill att en gazpacho ska smaka mycket vitlök, har man en annan åsikt nöj dig då endast med en viltlöksklyfta. Vi gillar även chili, kanske en halv chili räcker om man är lite känslig.

Recept

Detta blir lagom för 2 - 3 personer

450 gr tomater

1 paprika, helst röd, men grön fungerar fint

2/3 dels gurka

3 vitlöksklyftor

1 medelstark chili, vi använde en Cayenne Long Slim

2 msk olivolja

2 msk rödvinvinäger

1 dl hönsbuljong

salt och svartpeppar

Gurka redo att skördas för vår gazpacho

I växthuset finns en fin gurka som är redo att skördas.

Egenodlad paprika

... och utanför hittar vi en fin paprika. Förvisso grön, men det blir bra ändå.

Thailändsk bondchill, även kallad muslortar

Chili har vi av lika sorter. Här en thai variant vi kan kalla thailändsk bondchili.

Ingredienser till en gazpacho

Lite av ingredienserna till vår gazpacho.

Gör så här, på ett ungefär

Allt ska mixas. Man kan göra det med en stavmixer, en blender, eller med en matberedare. Vi rekommenderar matberedare, då man inte behöver finfördela grönsakerna allt för mycket innan de åker ned i beredareskålen. Dessutom har man inget problem  att få plats med alla ingredienser.

Börja med att mixa ihop olja, vinäger, vitlök och chili. Dett ska bli en ganska tjock sås, lite åt majonäshållet.

Därefter är det dags hälla i de grovhackade grönsakerna i matberedaren. Mixa på full fart till soppan är slät. Späd därefter med buljong till konsistensen är lagom tjock. Smaka av med salt och peppar.

Låt sedan soppan stå och dra sig i kylen några timmar, gärna över natten. Soppan behöver nämligen lite tid så att smakerna gifter sig med varandra. Dessutom ska gazpacho serveras kall!

gazpacho är serverad

Isad gazpacho serverad med lämpliga tillbehör.

Vid servering är det trevligt att ha finhackad gurka, rödlök och gärna även paprika. Gärna en isbit i soppan. Ett litet kuvertbröd, eller en bit baguette hör även det till. Och eftersom det serverades på av årets varmaste dagar, då är ju  en kall öl ett självklart dryckesalternativ, om man vill ha ett alkoholfritt alternativ så rekommenderas vatten.  

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Go to top