När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Dessutom kunde vi plocka allt från egen odling, alltså riktigt nyskördat. Då kommer de riktigt fina smakerna fram från ingredienserna. Egentligen skulle vi ha röd paprika, men det fanns bara grön tillgänglig i vår trädgården. Men det blev bra ändå.

Årets vitlökskörd torkas

Vitlök ska man ha i en gazpacho. Vi har precis tagit upp årets skörd, som här ligger på tork.

Tillagning är faktiskt otroligt enkelt. Kortfattat, stoppa alla ingedienser i en mixer. Kör till du fått en slät soppa. Kyl! Men först ska man ut i trädgården och plocka tomat, gurka, paprika, chili och vitlök.

Tomater redo att skördas

Tomater behövs, ut och plocka i växthuset.

Vi vill att en gazpacho ska smaka mycket vitlök, har man en annan åsikt nöj dig då endast med en viltlöksklyfta. Vi gillar även chili, kanske en halv chili räcker om man är lite känslig.

Recept

Detta blir lagom för 2 - 3 personer

450 gr tomater

1 paprika, helst röd, men grön fungerar fint

2/3 dels gurka

3 vitlöksklyftor

1 medelstark chili, vi använde en Cayenne Long Slim

2 msk olivolja

2 msk rödvinvinäger

1 dl hönsbuljong

salt och svartpeppar

Gurka redo att skördas för vår gazpacho

I växthuset finns en fin gurka som är redo att skördas.

Egenodlad paprika

... och utanför hittar vi en fin paprika. Förvisso grön, men det blir bra ändå.

Thailändsk bondchill, även kallad muslortar

Chili har vi av lika sorter. Här en thai variant vi kan kalla thailändsk bondchili.

Ingredienser till en gazpacho

Lite av ingredienserna till vår gazpacho.

Gör så här, på ett ungefär

Allt ska mixas. Man kan göra det med en stavmixer, en blender, eller med en matberedare. Vi rekommenderar matberedare, då man inte behöver finfördela grönsakerna allt för mycket innan de åker ned i beredareskålen. Dessutom har man inget problem  att få plats med alla ingredienser.

Börja med att mixa ihop olja, vinäger, vitlök och chili. Dett ska bli en ganska tjock sås, lite åt majonäshållet.

Därefter är det dags hälla i de grovhackade grönsakerna i matberedaren. Mixa på full fart till soppan är slät. Späd därefter med buljong till konsistensen är lagom tjock. Smaka av med salt och peppar.

Låt sedan soppan stå och dra sig i kylen några timmar, gärna över natten. Soppan behöver nämligen lite tid så att smakerna gifter sig med varandra. Dessutom ska gazpacho serveras kall!

gazpacho är serverad

Isad gazpacho serverad med lämpliga tillbehör.

Vid servering är det trevligt att ha finhackad gurka, rödlök och gärna även paprika. Gärna en isbit i soppan. Ett litet kuvertbröd, eller en bit baguette hör även det till. Och eftersom det serverades på av årets varmaste dagar, då är ju  en kall öl ett självklart dryckesalternativ, om man vill ha ett alkoholfritt alternativ så rekommenderas vatten.  

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka