Skivor av nötlägg
Fina skivor av nötlägg

En god gryträtt som är inspirerad av OssoBuco. 

Det började med att Bull hittade fina skivor av nötlägg i köttdisken på Lidl. Tanken var då att göra en OssoBuco förvisso då på nötlägg och inte på kalvlägg. Sen fick vi tänja än mer på receptet då vi inte hade alla ingredienser i kylskåpen som ska ingå i en OssoBuco.

Nu är detta en maträtt som tar tid att laga. Ett långkok, helt enkelt. Passar bra att laga på en ledig dag då vädret är så dåligt att man vill stanna inomhus.

Recept

Mängden blir lagom för två personer

  • 2 skivor nötlägg med ben, cirka 700 gram
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • 500 gram tomater, färska, frysta eller konserverade.
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 morot
  • 1 dl gröna oliver
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk japansk soja, t.ex. Kikkoman
  • En kvist rosmarin
  • Ett lagerblad
  • Salt och svartpeppar
  • Maizena redning
  • Olivolja

Nötlägg Miranda skivade oliver

Oliver skivade och klara att lägga i grytan.

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att hacka och skiva. Löken ska skalas och hackas. Moroten ska tärnas. Vitlök, chili och oliver ska skivas. Snitta kanterna på nötläggen. Salta och peppra köttet.

Därefter ska lök och vitlök fräsas mjuka, utan att brynas i olivolja. När löken börjar mjukna, rör ned morot och chili. Låt fräsa tillsammans en stund. Häll därefter över vin, vatten, vinäger och tillsätt buljongtärningen. Tillsätt tomater, lagerblad och rosmarin. Låt det hela koka upp.

Under tiden ska köttskivorna brynas i en separat stekpana. När köttet har fått en fin yta läggs det över i grytan. Och i med oliverna!

Nu ska det hela puttra på tills köttet nästa faller isär. Räkna med att det kan ta tre timmar. Om man använder tryckkokare reduceras tiden med drygt en timme och då ska man även minska mängden vatten i receptet.

När köttet är klart så reder man av grytan med Maizena och smakar av med salt och svartpeppar. Servera gärna kokt, mjölig potatis till då sådan potatis är bra att få upp såsen med.

 

Nötlägg Miranda 3

Serverat! Bull glömde att snitta kanterna på köttet därför har köttskivan blivit lite skålformad.

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka