Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Köp inte färdiga kryddblandningar, lägg pengarna på en rejäl mortel istället. Kryddorna smakar nämligen bäst nymalda. Att göra sin egen rub är enkelt och går snabbt.

Precis som nymald peppar smakar betydligt mer och godare än köpt färdigmald är det med alla kryddor. Därför mortlar vi lagom mängd av valda kryddor för dagens grillning och detta gör vi precis innan rubben ska appliceras.

Nu gör vi vanligtvis ganska enkla rubs. Man ska ju inte krydda ihjäl köttet. Kryddorna är till för att framhäva råvarans smak.

Då kryddblandningara ska ha fräcka namn så kan vi kalla vår vanligaste för "BBQ Black and White". Den passar utmärkt till allt nötkött. Fungera även till griskött, vilt och lamm. Den består av till hälften svartpeppar och resten grovsalt. Enkelt men vanligtvis fullt tillräckligt.

Rubben BBQ Black and White tillreds

Less is more! Här är allt som behövs för en bra rubb för kött.

När vi grillar fisk som havsaborre och liknande lägger vi till lite chiliflakes och färsk dill. Låt oss kalla denna rub för "El pescadore" vilken då består av fyra kryddor; svartpeppar, salt, dill och chili.

Till griskött, framför allt när vi kör spareribs i smokern tillsätter vi paprikapulver i vår  "BBQ Black and White" och vips har vi en tredje rub. Den kan ju heta "Den goda grisens lilla hemlighet", översätt gärna till engelska så blir namnet lite mer BBQaktigt.

Kycklingens rub brukar göras på svartpeppar, salt, paprikapulver och chiliflakes. Denna heter "En rö liden grillad tocke". Namn på skånska istället för engelska denna gång. 

kylling

Kycklingen rubbad och klar för grillen.

Någon enstaka gång kör vi vildare blandingar då oftast med mycket örtkryddor i. Men dessa är helt spontana, odokumenterade blandingar som kanske inte tillför så mycket. Vill man ha vitlök sin rub  så använd färsk, inte vitlökspulver.

Socker är något som aldrig finns i våra rubs. Socker kan visst vara en smakbärare men har man bra råvara och färska kryddor gör sockert enligt vår mening mer skada än nytta i en rub. Färdiga rubs innehåller ofta en hel del socker. Beror det på att det är billig utfyllnad?

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Go to top