×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Köp inte färdiga kryddblandningar, lägg pengarna på en rejäl mortel istället. Kryddorna smakar nämligen bäst nymalda. Att göra sin egen rub är enkelt och går snabbt.

Precis som nymald peppar smakar betydligt mer och godare än köpt färdigmald är det med alla kryddor. Därför mortlar vi lagom mängd av valda kryddor för dagens grillning och detta gör vi precis innan rubben ska appliceras.

Nu gör vi vanligtvis ganska enkla rubs. Man ska ju inte krydda ihjäl köttet. Kryddorna är till för att framhäva råvarans smak.

Då kryddblandningara ska ha fräcka namn så kan vi kalla vår vanligaste för "BBQ Black and White". Den passar utmärkt till allt nötkött. Fungera även till griskött, vilt och lamm. Den består av till hälften svartpeppar och resten grovsalt. Enkelt men vanligtvis fullt tillräckligt.

Rubben BBQ Black and White tillreds

Less is more! Här är allt som behövs för en bra rubb för kött.

När vi grillar fisk som havsaborre och liknande lägger vi till lite chiliflakes och färsk dill. Låt oss kalla denna rub för "El pescadore" vilken då består av fyra kryddor; svartpeppar, salt, dill och chili.

Till griskött, framför allt när vi kör spareribs i smokern tillsätter vi paprikapulver i vår  "BBQ Black and White" och vips har vi en tredje rub. Den kan ju heta "Den goda grisens lilla hemlighet", översätt gärna till engelska så blir namnet lite mer BBQaktigt.

Kycklingens rub brukar göras på svartpeppar, salt, paprikapulver och chiliflakes. Denna heter "En rö liden grillad tocke". Namn på skånska istället för engelska denna gång. 

kylling

Kycklingen rubbad och klar för grillen.

Någon enstaka gång kör vi vildare blandingar då oftast med mycket örtkryddor i. Men dessa är helt spontana, odokumenterade blandingar som kanske inte tillför så mycket. Vill man ha vitlök sin rub  så använd färsk, inte vitlökspulver.

Socker är något som aldrig finns i våra rubs. Socker kan visst vara en smakbärare men har man bra råvara och färska kryddor gör sockert enligt vår mening mer skada än nytta i en rub. Färdiga rubs innehåller ofta en hel del socker. Beror det på att det är billig utfyllnad?

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Go to top