Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Dessa gör vi på vildsvinsfärs, smaken på vildsvin ligger någonstans mitt emellan gris och nöt. Så det fungerar smakmässigt rikitigt bra. Potatismos, gröna ärtor, brynt smör och lingon serveras till rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Då vi lagar glutenfritt så har vi ersatt brödet i färsen med havregryn. Bortsett från detta så är det inte så mycket vårt recept utan det är till stor del Tore Wretmans. En smått legendarisk kock vars recept är oftast alltför bra för att göra några större ändringar i.

I orginalreceptet står det att man ska tillsätta kryddblandingen epiche riche, även kallad fyra kryddor. Tidigare gick denna att köpa på burk av det insommnade varumärket Spice Islands. Numera får man göra kryddblandingen själv, men det är snabbt och enkelt gjort. Ska man bara göra lagom mycket "Epiche Riche" för denna rätt, vilket vi brukar, så mortla en kryddnejlika, ett kryddpepparkorn och tre vittpepparkorn till ett pulver. Riv över muskotnöt i en mängd som motsvarar kryddpepparns.

Wallenbergare på vildsvinsfärs

Rätten är upplagd. Det brynta smöret har inte hällts på ännu.

Recept

För fyra portioner

      Smeten räcker till 4 stora eller 6 lite mer hanterbara Wallenbergare.
  • 500 gr vildsvinsfärs
  • 2 äggulor (minst)
  • 1,5 dl vispgrädde, och 0,5 dl till som havregrynen ska svälla i.
  • 1/2 dl havregryn
  • Salt
  • Svartpeppar. Men inte för mycket, man får även pepparsmak från Epiche Riche.
  • Epiche riche, även kallad fyra kryddor. Kryddblandingen består av lika delar nejlika, kryddpeppar, muskot och dubbla mängden vitpeppar.
  • Glutenfritt ströbröd till panering.
  • Rikligt med smör till stekning.

Gör så här, på ett ungefär

Blanda 1/2 dl havregryn med lika mycket vispgrädde och låt detta svälla ett tag. Under tiden som havregynen sväller är det lämpligt att mortla kryddorna till 'Epiche Riche'.

Därefter rör man ned färsen, som ska vara riktigt kall, i havregrynsblandningen. Tillsätt kryddor och äggulor. Rör ihop. Arbeta ned grädden i smeten. Lite åt gången. Det kommer att bli en ganska lös färs. Om man nu är riktigt tuff och ska köra det riktigt Wretmansk så lägg till en extra äggula och mer vispgrädde. Men då blir färsen svårare att hantera.

Innan man nu börja steka är det läge att se till att man ligger i fas med tillbehören. Potatisen ska kokas och mosas. Lingonen ska röras. Smöret ska brynas och ärtorna värmas.

Forma fyra till sex stycken biffar av köttfärssmeten. Det ska vara stora biffar men för att det ska bli något sånär hanterbart rekommendar vi att man gör sex biffar på smeten. Vänd dem i glutenfritt ströbröd. Stek dem därefter varsamt i rikligt med smör.

Servera direkt!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Go to top