Dessa gör vi på vildsvinsfärs, smaken på vildsvin ligger någonstans mitt emellan gris och nöt. Så det fungerar smakmässigt rikitigt bra. Potatismos, gröna ärtor, brynt smör och lingon serveras till rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Då vi lagar glutenfritt så har vi ersatt brödet i färsen med havregryn. Bortsett från detta så är det inte så mycket vårt recept utan det är till stor del Tore Wretmans. En smått legendarisk kock vars recept är oftast alltför bra för att göra några större ändringar i.

I orginalreceptet står det att man ska tillsätta kryddblandingen epiche riche, även kallad fyra kryddor. Tidigare gick denna att köpa på burk av det insommnade varumärket Spice Islands. Numera får man göra kryddblandingen själv, men det är snabbt och enkelt gjort. Ska man bara göra lagom mycket "Epiche Riche" för denna rätt, vilket vi brukar, så mortla en kryddnejlika, ett kryddpepparkorn och tre vittpepparkorn till ett pulver. Riv över muskotnöt i en mängd som motsvarar kryddpepparns.

Wallenbergare på vildsvinsfärs

Rätten är upplagd. Det brynta smöret har inte hällts på ännu.

Recept

För fyra portioner

      Smeten räcker till 4 stora eller 6 lite mer hanterbara Wallenbergare.
  • 500 gr vildsvinsfärs
  • 2 äggulor (minst)
  • 1,5 dl vispgrädde, och 0,5 dl till som havregrynen ska svälla i.
  • 1/2 dl havregryn
  • Salt
  • Svartpeppar. Men inte för mycket, man får även pepparsmak från Epiche Riche.
  • Epiche riche, även kallad fyra kryddor. Kryddblandingen består av lika delar nejlika, kryddpeppar, muskot och dubbla mängden vitpeppar.
  • Glutenfritt ströbröd till panering.
  • Rikligt med smör till stekning.

Gör så här, på ett ungefär

Blanda 1/2 dl havregryn med lika mycket vispgrädde och låt detta svälla ett tag. Under tiden som havregynen sväller är det lämpligt att mortla kryddorna till 'Epiche Riche'.

Därefter rör man ned färsen, som ska vara riktigt kall, i havregrynsblandningen. Tillsätt kryddor och äggulor. Rör ihop. Arbeta ned grädden i smeten. Lite åt gången. Det kommer att bli en ganska lös färs. Om man nu är riktigt tuff och ska köra det riktigt Wretmansk så lägg till en extra äggula och mer vispgrädde. Men då blir färsen svårare att hantera.

Innan man nu börja steka är det läge att se till att man ligger i fas med tillbehören. Potatisen ska kokas och mosas. Lingonen ska röras. Smöret ska brynas och ärtorna värmas.

Forma fyra till sex stycken biffar av köttfärssmeten. Det ska vara stora biffar men för att det ska bli något sånär hanterbart rekommendar vi att man gör sex biffar på smeten. Vänd dem i glutenfritt ströbröd. Stek dem därefter varsamt i rikligt med smör.

Servera direkt!

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka