Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Dessa gör vi på vildsvinsfärs, då denna har en väldigt lös konsistens vilket borde bli perfekt för wallenbergare. Till denna serveras en sås med svart trumpetsvamp och lättsockrade, rårörda lingon vilket förstärker känslan att detta är skogens mat. Potatismos och gröna ärtor ingår även i rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Vi tolkar receptet på Wallenbergare väldigt fritt. Man behöver minska mängden grädde i färsen, när man har vildsvinsfärs. Den är nämligen väldigt lös. Vi har även ändrat kryddningen av färsen, vi tycker det blir gott med riven lök i färsen. Paneringen har vi numera slopat.





Recept

För fyra portioner

Wallenbergare

Smeten räcker till 4 stora Wallenbergare.

500 gr vildsvinsfärs

1 medelstor kokt potatis

1 gul lök

1 ägg

3 msk vispgrädde

1 tsk Sambal Olek

Salt

Svartpeppar

Smör till stekning

Sås med svart trumpetsvamp

En näve torkad svart trumpetsvamp (saknas trumpetsvamp, går det bra med trattkantareller)

2 dl vatten för blötläggning av svampen

1 dl vatten

1 msk Bongs kantarellfond

1 msk kinesisk soja

1,5 dl vispgrädde

Nymalen svartpeppar

1 stänk Tabasco

2 mortlade enbär

1 tsk tomatpure'

Maizena redning

Rårörda lingon

Vi rör bara ned en liten mängd socker. Lingonens smak ska dominera. Detta innebär att sockerts konserverande effekt blir dålig. Rör därför bara ihop vad som beräknas förbrukas till dagens mat.

2 dl lingon, gärna frysta

3 msk strösocker

Potatismos

6 medelstora potatisar

1/2 dl vispgrädde

Vispgrädde

1 äggula

2 msk smör

Finriven muskotnött

Salt

Nymalen svartpeppar

Persilja till dekoration



Beskrivning

Börja med att smula svampen lite lätt, och blötlägg sedan denna. Rör sedan lingon med socker, de behöver stå och safta till sig innan servering.

Löken skalas och rivs på den fina sidan av ett rivjärn. Potatisen pressas eller mosas. Rör sedan ned lök, potatis och ägg i färsen. Smaksätt sedan smeten med nymalen peppar och salt. Sätt därefter in smeten i kylen i ca 10 minuter.

Tillred potatismoset. Skala, dela och kok potatisen. När potatisen är kokt, mosa den och häll i vispgrädde. Ge den ett uppkok under omröring. Tillsätt smör och kryddor. Avsluta med att hälla i äggulan. Moset får ej koka efter äggulan tillsats. Strö över lite hacka persilja vid servering.

Tillred såsen. Häll en decilter vatten i en kastrull. Tillsätt fond, soja och kryddor. Låt koka upp. Vänd ned den blötlaggda svampen inklusive spadet. Häll i grädden. Låt därefter såsen sjuda under omröring under ca 10 minuter. Red därefter av med Maizena.

Forma fyra stycken biffar av köttfärssmeten. Stek dem därefter i brynt smör.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Go to top