×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Dessa gör vi på vildsvinsfärs, smaken på vildsvin ligger någonstans mitt emellan gris och nöt. Så det fungerar smakmässigt rikitigt bra. Potatismos, gröna ärtor, brynt smör och lingon serveras till rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Då vi lagar glutenfritt så har vi ersatt brödet i färsen med havregryn. Bortsett från detta så är det inte så mycket vårt recept utan det är till stor del Tore Wretmans. En smått legendarisk kock vars recept är oftast alltför bra för att göra några större ändringar i.

I orginalreceptet står det att man ska tillsätta kryddblandingen epiche riche, även kallad fyra kryddor. Tidigare gick denna att köpa på burk av det insommnade varumärket Spice Islands. Numera får man göra kryddblandingen själv, men det är snabbt och enkelt gjort. Ska man bara göra lagom mycket "Epiche Riche" för denna rätt, vilket vi brukar, så mortla en kryddnejlika, ett kryddpepparkorn och tre vittpepparkorn till ett pulver. Riv över muskotnöt i en mängd som motsvarar kryddpepparns.

Wallenbergare på vildsvinsfärs

Rätten är upplagd. Det brynta smöret har inte hällts på ännu.

Recept

För fyra portioner

      Smeten räcker till 4 stora eller 6 lite mer hanterbara Wallenbergare.
  • 500 gr vildsvinsfärs
  • 2 äggulor (minst)
  • 1,5 dl vispgrädde, och 0,5 dl till som havregrynen ska svälla i.
  • 1/2 dl havregryn
  • Salt
  • Svartpeppar. Men inte för mycket, man får även pepparsmak från Epiche Riche.
  • Epiche riche, även kallad fyra kryddor. Kryddblandingen består av lika delar nejlika, kryddpeppar, muskot och dubbla mängden vitpeppar.
  • Glutenfritt ströbröd till panering.
  • Rikligt med smör till stekning.

Gör så här, på ett ungefär

Blanda 1/2 dl havregryn med lika mycket vispgrädde och låt detta svälla ett tag. Under tiden som havregynen sväller är det lämpligt att mortla kryddorna till 'Epiche Riche'.

Därefter rör man ned färsen, som ska vara riktigt kall, i havregrynsblandningen. Tillsätt kryddor och äggulor. Rör ihop. Arbeta ned grädden i smeten. Lite åt gången. Det kommer att bli en ganska lös färs. Om man nu är riktigt tuff och ska köra det riktigt Wretmansk så lägg till en extra äggula och mer vispgrädde. Men då blir färsen svårare att hantera.

Innan man nu börja steka är det läge att se till att man ligger i fas med tillbehören. Potatisen ska kokas och mosas. Lingonen ska röras. Smöret ska brynas och ärtorna värmas.

Forma fyra till sex stycken biffar av köttfärssmeten. Det ska vara stora biffar men för att det ska bli något sånär hanterbart rekommendar vi att man gör sex biffar på smeten. Vänd dem i glutenfritt ströbröd. Stek dem därefter varsamt i rikligt med smör.

Servera direkt!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Go to top