Äppelkladdkaka
Äppelkladdkaka serverad med vispgrädde

En härligt god, kladdig äppelkaka som passar utmärkt till dessert. 

Perfekt att laga på hösten när tillgången på egna äpplen är god. Har man inga egna så går det givetvis bra att köpa äpplen.

Receptet som ligger till grund hittar man på bloggen "Glutenfria godsaker". Vi har bara gjort några små ändringar i orginalreceptet. Mer behövdes nämligen inte.

Recept

Kaksmet

  • 150 gr smör
  • 3 ägg
  • 225 gr (2 1/2 dl) strösocker
  • 1/3 vaniljstång
  • 1 tsk malen eller mortlad kardemumma. Vi mortlar!
  • 1/2 tsk salt
  • 70 gr mandelmjöl
  • 60 gr rismjöl
  • 4-5 äpplen
  • 1 tsk kanel. Vi använder färdigmald kanel.

Topping:

  • 75 g smör
  • 70 g (2 dl) glutenfria havregryn
  • 90 g (1 dl) strösocker
  • Skalet från vaniljstången som användes till smeten

Gör så här, på ett ungefär

Smält smöret till kladdkakan och låt svalna. Men det ska inte stelna!
Rör ihop ägg, strösocker,  kardemumma, salt och mjöl i en bunke. Skär av en tredjedel av vaniljstången, skrapa ur fröna ur den biten. Rör ned vaniljskrapet i det smälta smöret. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och mjölad form. Bäst blir det om formen har löstagbar kant. Har man ingen sådan så fungerar det med en pajform, även om man inte kan servera kakan lika elegant då.
Skala och skiva äpplena och stick ner i smeten. Strö över kanel.

Smält smöret till toppingen. Lägg i skalet från den urgröpta vaniljstången. Rör ner havregryn och strösocker i det smälta smöret. Plocka upp vaniljskalet och strö sedan röran ovanpå äppelsmeten.

Grädda kladdkakan i ugn ställd på 180 grader, varmluft och ovanvärme i ca 25-30 minuter. Saknar man varmluftsugn så sätt plåten mitt i ugnen och kör på i 175 grader och tiden sådär 30 minuter. Men håll koll på grädningen, olika ugnar beter sig lite olika oavsett man har varmluft eller ej.

Kakan kan givetvis ätas direkt men den blir bättre om den får vila något dygn i kylen. Extra gott blir det om man serverar vispgrädde och/eller vaniljglass till.Nyskördade äpplen

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara