En härligt god, kladdig äppelkaka som passar utmärkt till dessert.
Perfekt att laga på hösten när tillgången på egna äpplen är god. Har man inga egna så går det givetvis bra att köpa äpplen.
Receptet som ligger till grund hittar man på bloggen "Glutenfria godsaker". Vi har bara gjort några små ändringar i orginalreceptet. Mer behövdes nämligen inte.
Recept
Kaksmet
- 150 gr smör
- 3 ägg
- 225 gr (2 1/2 dl) strösocker
- 1/3 vaniljstång
- 1 tsk malen eller mortlad kardemumma. Vi mortlar!
- 1/2 tsk salt
- 70 gr mandelmjöl
- 60 gr rismjöl
- 4-5 äpplen
- 1 tsk kanel. Vi använder färdigmald kanel.
Topping:
- 75 g smör
- 70 g (2 dl) glutenfria havregryn
- 90 g (1 dl) strösocker
- Skalet från vaniljstången som användes till smeten
Gör så här, på ett ungefär
Smält smöret till kladdkakan och låt svalna. Men det ska inte stelna!
Rör ihop ägg, strösocker, kardemumma, salt och mjöl i en bunke. Skär av en tredjedel av vaniljstången, skrapa ur fröna ur den biten. Rör ned vaniljskrapet i det smälta smöret. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och mjölad form. Bäst blir det om formen har löstagbar kant. Har man ingen sådan så fungerar det med en pajform, även om man inte kan servera kakan lika elegant då.
Skala och skiva äpplena och stick ner i smeten. Strö över kanel.
Smält smöret till toppingen. Lägg i skalet från den urgröpta vaniljstången. Rör ner havregryn och strösocker i det smälta smöret. Plocka upp vaniljskalet och strö sedan röran ovanpå äppelsmeten.
Grädda kladdkakan i ugn ställd på 180 grader, varmluft och ovanvärme i ca 25-30 minuter. Saknar man varmluftsugn så sätt plåten mitt i ugnen och kör på i 175 grader och tiden sådär 30 minuter. Men håll koll på grädningen, olika ugnar beter sig lite olika oavsett man har varmluft eller ej.
Kakan kan givetvis ätas direkt men den blir bättre om den får vila något dygn i kylen. Extra gott blir det om man serverar vispgrädde och/eller vaniljglass till.
Comments powered by CComment