×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Äppelkladdkaka

En härligt god, kladdig äppelkaka som passar utmärkt till dessert. 

Perfekt att laga på hösten när tillgången på egna äpplen är god. Har man inga egna så går det givetvis bra att köpa äpplen.

Receptet som ligger till grund hittar man på bloggen "Glutenfria godsaker". Vi har bara gjort några små ändringar i orginalreceptet. Mer behövdes nämligen inte.

Recept

Kaksmet

  • 150 gr smör
  • 3 ägg
  • 225 gr (2 1/2 dl) strösocker
  • 1/3 vaniljstång
  • 1 tsk malen eller mortlad kardemumma. Vi mortlar!
  • 1/2 tsk salt
  • 70 gr mandelmjöl
  • 60 gr rismjöl
  • 4-5 äpplen
  • 1 tsk kanel. Vi använder färdigmald kanel.

Topping:

  • 75 g smör
  • 70 g (2 dl) glutenfria havregryn
  • 90 g (1 dl) strösocker
  • Skalet från vaniljstången som användes till smeten

Gör så här, på ett ungefär

Smält smöret till kladdkakan och låt svalna. Men det ska inte stelna!
Rör ihop ägg, strösocker,  kardemumma, salt och mjöl i en bunke. Skär av en tredjedel av vaniljstången, skrapa ur fröna ur den biten. Rör ned vaniljskrapet i det smälta smöret. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och mjölad form. Bäst blir det om formen har löstagbar kant. Har man ingen sådan så fungerar det med en pajform, även om man inte kan servera kakan lika elegant då.
Skala och skiva äpplena och stick ner i smeten. Strö över kanel.

Smält smöret till toppingen. Lägg i skalet från den urgröpta vaniljstången. Rör ner havregryn och strösocker i det smälta smöret. Plocka upp vaniljskalet och strö sedan röran ovanpå äppelsmeten.

Grädda kladdkakan i ugn ställd på 180 grader, varmluft och ovanvärme i ca 25-30 minuter. Saknar man varmluftsugn så sätt plåten mitt i ugnen och kör på i 175 grader och tiden sådär 30 minuter. Men håll koll på grädningen, olika ugnar beter sig lite olika oavsett man har varmluft eller ej.

Kakan kan givetvis ätas direkt men den blir bättre om den får vila något dygn i kylen. Extra gott blir det om man serverar vispgrädde och/eller vaniljglass till.Nyskördade äpplen

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Alfredo utan pasta
Blomkål Alfredo

Här lagar vi en kyckling Alfredo där pastan byts ut mot blomkål. Därmed blir rätten naturligt både glutenfri och LCHF. En "allt i ett" rätt som kan serveras utan tillbehör. [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Tomatketchup
Tomatketchup

När man på hösten har ett överskott på tomater från sin odling kan man passa på att göra sin egen ketchup.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Go to top