Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det har inte blivit några inlägg i denna katagori under hela året 2020. Det är inte så att vi inte odlat, eller åtminstonde försökt att odla. Men vi har inte gjort några framsteg värda att berätta om. Skriva om sina misslyckanden och tillkortakommanden som odlare är mindre roande. Då är det roligare att läsa bloggar skrivna av andra mer erfarna odlare.

 Men nu börjar vi sätta igång och planera för odling säsongen 2021. Och som vanligt har vi stora förväntningar på gott resultat, förmodlingen lite väl stora.

Lärdomar från denna säsong är gödsla ordentligt, med gödsla rätt:

  • Algomin låter fint, men hör inte hemma när man kör med containerodling. Algomin innehåller alltför mycket kalk. Så vi fick missväxt på paprika, chili, aubergin och tomat p.g.a. detta.
  • På hösten när vi började misstänka att Algomin kunde vara en detalj som stjälpte vårt resultat, så gjorde vi ett experiment. Vi drev upp två broccoliplantor som planterades utt i var sin tjugoliters odlingshink. Båda planterades i kompostmull. En hink gödslades med tre dl hönsgödsel och en dl algomin. Den andra fick enbart hönsgödsel. Vi har kunnat skörda tre gånger så mycket från hinken som gödslades med enbart hönsgödsel.
  • Kompostjord är näringsfattig, åtminstonde om det är trädgårdkompost. Så även om man har fin kompostmylla, så tillsätt näring. Vi trodde att kompost var näringsrik, men de klena, taniga växterna med gula blad vi drev upp visade hur fel vi hade.
  • Ärtväxter binder förvisso kväve från luften. Men de behöver näring i jorden för att komma igång. Så lite gödsel behöver tillsättas även i dessa bäddar.
  • Nypotatis driver vi upp i hinkar, en hink i veckan ger lång skörd av nypotatis. I år planterade vi enbart kompostmull, även här var mullen i näringsfattigaste laget. Nästa år kommer varje hink spetsas med en deciliter hönsgödsel.
  • Vår sparrisodling dog nästan ut. Att sparris ska odlas i lätt och mager jord betyder inte näringsfattig jord, vilket vi trodde. Sparris ska ha näring, rejält med näring!

Utveckling av odlingen inför 2021

  • Som komplement till vår pallkrageodling bygger vi upp tre stycken större bäddar med måtten 5,4 x 1,2 meter. En kommer bli ny sparrissäng, i de andra två som är placerade i halvskugga kommer vi att odla vinterpotatis och diverse olika kålsorter.
  • Ytterligare tre dubbla pallkragar har kommit på plats.
  • En kryddträdgård ska anläggas där vi i dag har en misskött prydnadsrabatt.

En ny sparrisbädd på gång

Här börjar den nya sparrisbädden ta form. Sparrisplantor har drivits upp under sommaren från egna fröer.

Självförsörjningsgrad

Idag producerar vi vitlök, haricot verts, chili, rödbetor och matlagningstomater så att vi klarar oss hela året.

Ambitionen är att även klara att odla tillräcklig med alla löksorter, morötter, ärtor, potatis och kål så att det räcker åtminstonde större delen av året. Förhoppningsvis kommer vi en bit på vägen nästa odlingssäsong.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Go to top