×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Det har inte blivit några inlägg i denna katagori under hela året 2020. Det är inte så att vi inte odlat, eller åtminstonde försökt att odla. Men vi har inte gjort några framsteg värda att berätta om. Skriva om sina misslyckanden och tillkortakommanden som odlare är mindre roande. Då är det roligare att läsa bloggar skrivna av andra mer erfarna odlare.

 Men nu börjar vi sätta igång och planera för odling säsongen 2021. Och som vanligt har vi stora förväntningar på gott resultat, förmodlingen lite väl stora.

Lärdomar från denna säsong är gödsla ordentligt, med gödsla rätt:

  • Algomin låter fint, men hör inte hemma när man kör med containerodling. Algomin innehåller alltför mycket kalk. Så vi fick missväxt på paprika, chili, aubergin och tomat p.g.a. detta.
  • På hösten när vi började misstänka att Algomin kunde vara en detalj som stjälpte vårt resultat, så gjorde vi ett experiment. Vi drev upp två broccoliplantor som planterades utt i var sin tjugoliters odlingshink. Båda planterades i kompostmull. En hink gödslades med tre dl hönsgödsel och en dl algomin. Den andra fick enbart hönsgödsel. Vi har kunnat skörda tre gånger så mycket från hinken som gödslades med enbart hönsgödsel.
  • Kompostjord är näringsfattig, åtminstonde om det är trädgårdkompost. Så även om man har fin kompostmylla, så tillsätt näring. Vi trodde att kompost var näringsrik, men de klena, taniga växterna med gula blad vi drev upp visade hur fel vi hade.
  • Ärtväxter binder förvisso kväve från luften. Men de behöver näring i jorden för att komma igång. Så lite gödsel behöver tillsättas även i dessa bäddar.
  • Nypotatis driver vi upp i hinkar, en hink i veckan ger lång skörd av nypotatis. I år planterade vi enbart kompostmull, även här var mullen i näringsfattigaste laget. Nästa år kommer varje hink spetsas med en deciliter hönsgödsel.
  • Vår sparrisodling dog nästan ut. Att sparris ska odlas i lätt och mager jord betyder inte näringsfattig jord, vilket vi trodde. Sparris ska ha näring, rejält med näring!

Utveckling av odlingen inför 2021

  • Som komplement till vår pallkrageodling bygger vi upp tre stycken större bäddar med måtten 5,4 x 1,2 meter. En kommer bli ny sparrissäng, i de andra två som är placerade i halvskugga kommer vi att odla vinterpotatis och diverse olika kålsorter.
  • Ytterligare tre dubbla pallkragar har kommit på plats.
  • En kryddträdgård ska anläggas där vi i dag har en misskött prydnadsrabatt.

En ny sparrisbädd på gång

Här börjar den nya sparrisbädden ta form. Sparrisplantor har drivits upp under sommaren från egna fröer.

Självförsörjningsgrad

Idag producerar vi vitlök, haricot verts, chili, rödbetor och matlagningstomater så att vi klarar oss hela året.

Ambitionen är att även klara att odla tillräcklig med alla löksorter, morötter, ärtor, potatis och kål så att det räcker åtminstonde större delen av året. Förhoppningsvis kommer vi en bit på vägen nästa odlingssäsong.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Go to top