Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Går det? Ja, om man odlar inomhus och man har lämplig belysning. VI försöker med en hydrokultur, alltså vi odlar direkt i vatten. Första försöken är lovande.

Smått bortskämda efter sommaren, då vi kunde gå ut i trädgården och plocka den sallad vi ville ha, kändes det trist att åter köpa trött sallad i butik. Så vi funderade på om man på ett hyfsat effektivt sätt kunde odla egen sallad under vintern. En lösning borde ju vara en hydrokultur under konstbelysning. Först lite studerande och sedan till verket.

Odlingslampan hade vi sedan tidigare, men har  inte riktigt passat in tidigare i vår odlingsstrategi. Efter lite letande hittade vi ett lämplig startkit för vattenodling innehållande kärl, lock, rockwoolkuber att så i, samt en luftpump. Dessutom införskaffades en näringlösning som passar för denna typ av odling.

Efter att prylarna hade kommit på plats, så satte vi i gång. Efter första veckan hade vi små skott.

hydroponisk sallads odling 1

Vid det här laget ökade vi på med näring i odlingsvattnet och tillväxten satte fart. Tre veckor senara ser det ut så här:

hydroponisk sallads odling 2

Vi provade både med en plocksallad, och med vanlig isbergssallad. Isbergsallad syns längst bak i bild. Den ger tveklöst bäst utbyte så här långt. Vilket kan tyckas lite konstigt, då den andra sorten marknadsförs som en sallad att odla inomhus i kruka. Om ytterligare en vecka kommer vi att plocka stora, fina salladsblad till våra smörrebröd.

En av fördelarna med denna typ av odling är att man slipper sorgmyggor. Driver man upp sallad inomhus i jord så händer det allt för ofta att sormyggans larver äter upp de små skottens rötter, och då dör den lilla plantan. Men utan jord, inga sorgmyggslarver.

Slutsats så här långt är att vattenkultur verkar vara ett bra sätt att få färsk sallad på vintern. Men man bör ha en avskild plats till odlingsanläggningen, luftpumpen väsnas och det skarpa ljuset från odlingslampan kan vara lite störande. På första bilden stod odlingen i arbetsrummet, men åkte därefter ned i källaren. Så nu har Bull återigen en behaglig arbetsmiljö.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Vittvinsås

En sås som passar bra till torsk, lax och annan fisk. Såsen smaksätts bl.a. med brynt smör och får sin fina, mjuka konsistens genom att man rör ned vispad grädde strax innan [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Go to top