×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Går det? Ja, om man odlar inomhus och man har lämplig belysning. VI försöker med en hydrokultur, alltså vi odlar direkt i vatten. Första försöken är lovande.

Smått bortskämda efter sommaren, då vi kunde gå ut i trädgården och plocka den sallad vi ville ha, kändes det trist att åter köpa trött sallad i butik. Så vi funderade på om man på ett hyfsat effektivt sätt kunde odla egen sallad under vintern. En lösning borde ju vara en hydrokultur under konstbelysning. Först lite studerande och sedan till verket.

Odlingslampan hade vi sedan tidigare, men har  inte riktigt passat in tidigare i vår odlingsstrategi. Efter lite letande hittade vi ett lämplig startkit för vattenodling innehållande kärl, lock, rockwoolkuber att så i, samt en luftpump. Dessutom införskaffades en näringlösning som passar för denna typ av odling.

Efter att prylarna hade kommit på plats, så satte vi i gång. Efter första veckan hade vi små skott.

hydroponisk sallads odling 1

Vid det här laget ökade vi på med näring i odlingsvattnet och tillväxten satte fart. Tre veckor senara ser det ut så här:

hydroponisk sallads odling 2

Vi provade både med en plocksallad, och med vanlig isbergssallad. Isbergsallad syns längst bak i bild. Den ger tveklöst bäst utbyte så här långt. Vilket kan tyckas lite konstigt, då den andra sorten marknadsförs som en sallad att odla inomhus i kruka. Om ytterligare en vecka kommer vi att plocka stora, fina salladsblad till våra smörrebröd.

En av fördelarna med denna typ av odling är att man slipper sorgmyggor. Driver man upp sallad inomhus i jord så händer det allt för ofta att sormyggans larver äter upp de små skottens rötter, och då dör den lilla plantan. Men utan jord, inga sorgmyggslarver.

Slutsats så här långt är att vattenkultur verkar vara ett bra sätt att få färsk sallad på vintern. Men man bör ha en avskild plats till odlingsanläggningen, luftpumpen väsnas och det skarpa ljuset från odlingslampan kan vara lite störande. På första bilden stod odlingen i arbetsrummet, men åkte därefter ned i källaren. Så nu har Bull återigen en behaglig arbetsmiljö.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Go to top