Det finns vissa saker som Bratt ibland saknar från den tiden innan hon blev glutenintolerant och det är bland annat pizza. Bull har efter många försök utarbetat en glutenfri pizza deg som håller måttet, till och med kanterna som Bratt älskar blir bra. Det brukar bli lite skilda åsikter när fyllningen ska läggas på pizzan. Bull vill ha en balans på pizzan, inte för mycket och inte för lite. Bratt däremot vill ha mycket av allt och helst jätte mycket majskorn och bacon, detta har någon gång slutat med att Bull kallar Bratts pizza för en ”pluffs”.
Recept
Pizza bottnar (2 st)
2 dl ljummet vatten
1 msk fiberhusk
½ paket jäst (20-25 g)
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
0,5 liter Finax glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
Tomatsås (räcker till 3 - 4 bottnar och går att frysa)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossad tomat
Oregano
1 lagerblad
Svartpeppar och salt
Ost
Det är viktigt med en bra ost, som både har god smak och bra ”smältegenskaper”. Den ost som vi använder är mild grevé. Köp inte färdigriven gratängost, den kan förstöra den bästa pizzan.
Osten rivs grovt. Det behövs ungefär 3 dl riven ost per pizza.
Beskrivning
Tomatsåsen
Fin hacka lökarna, smält de i lite olivolja, de ska inte brynas bara bli glansiga. Tillsätt de krossade tomaterna, oregano, lagerblad och salta och peppra. Låt stå och små puttra ca 30 min, så att det tjocknar en aning. Låt den svalna innan tomatröran breds ut på pizzabottnen.
Pizza botten
Häll vatten, fiberhusk, jäst, olivolja och salt i en matberedare. Rör runt sakta. Låt stå och svälla 10 minuter. Häll därefter i glutenfri mjölmix. Rör runt, ibland blir det tungt för matberedaren så det är bra om den har en kraftig motor, se till att mjölet kommer in i spadet. Tillsätt därefter bakpulver och rör runt 2-3 min. Tillsätt lite extra mjölmix så att degen får en liten tendens att släppa från kanterna i matberedaren. Låt jäsa i ca 30 min. Ta sedan upp degen och dela den i 2 bitar. Gör varje bit till en bulle, ha mycket mjölmix på händerna, glutenfri deg är väldigt klistrig. Forma sedan ut degen på en bakplåt, med ett bakplåtspapper på, till en rund pizza. Det går alltså inte att kavla ut degen, eller forma pizza på bakbordet och sedan lägga över på plåten.
Bred på tomatsås med en sked, men inte för mycket då blir pizzan för blöt. Strö därefter över osten. Sen är det dags att lägga på vad som önskas.
Förslag på fyllningar
För att undvika en blöt pizza, se till att alla ingredienser är torra. Låt konserverade ingredienser rinna av väl.
Bulls pizza
Lök, champinjoner, jalapeños, skinka, räkor, kronärtskocksbottnar, ibland musslor.
Bratts pizza
Lök, majskorn, bacon, jalapeños, ananas, kronärtskocksbottnar.
Tillagning
Pensla kanter och eventuell fyllning med olivolja. Grädda i 200- 225 C, med ugnen i varmluftsläge, i ca 10-15 min, man får titta när det ser färdigt ut. Strö över oregano innan servering, om så önskas.
Comments powered by CComment