×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Olles smörsås serverad till spättafilé

Detta är en lite lyxig och läcker sås som passar bra till många matfiskar. Prova gärna att servera såsen till filéad fjällröding, det blir jättegott!

VI smaksätter såsen med dill, gräslök och forellrom. Och det ska vara forellrom. Stenbitsrom smakar inte lika gott och är dessutom färgad, den färgen kommer göra såsen rosa. Löjrom kan nog fungera men priset har stoppats oss från att testa, dessutom är rommen mindre vilket påverkar strukturen på såsen i fel rikting.

Smörsåser har rykte om att skära sig lätt. Det behöver inte hända, se bara till att slå av värmen innan man vispar i smöret.

Recept

Mängden är bräknad för två personer.

  • En liten schalottenlök
  • Nymald vitpeppar
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk vittvinsvinäger
  • salt
  • 75 gram smör
  • dill
  • gräslök
  • 1 msk forellrom

Smaksättning till Olles smörsås

Till smaksättningen av smörsåsen: dill, gräsllök och forellrom.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att se till att du har rena arbetsytor och verktyg. Plocka sedan fram alla ingredienser som behövs. På så sätt kan såsen tilllagas utan stress och frustration. Och då är förutsättningarna för ett bra resultat som bäst!

Finhacka schalottenlöken. Mal ned vittpeppar i en torr såskastrull. Sätt på värme, inte för hett utan typ medium. När pepparn börjar bli lätt rostad - det känns på doften, så tillsätt en klick smör och lägg i löken. Löen ska bli mjuk och glansig men ska inte brynas.

När löken är mjuk så tillsätts vin, vinäger och grädde. Nu ska detta kokas ihop till dessa att såsen börja tjockna. Den här såsen ska nämligen inte redas. Räkna med att såsen behöver kokas ihop i 15 - 20 minuter.

Under tiden såsen kokar finns det tid att hacka dill och gräslök. Samt tid att skära upp smöret i små tärningar.

När såsen har tjocknat lagom mycket är det dags att vispa ned smöret. Under detta moment och framöver får såsen absolut inte koka så stäng av värmen. Lägg sedan i smöret, en tärning åt gången. Vispa tills tärningen är smält och upplöst, innan nästa tärning läggs. Upprepa till dess att smöret är slut.

Därefter är det tid att smaksätta. Rör ned dill, gräslök och rom. Smaka av med flingsalt.

Sedan är såsen klar för servering.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Alfredo utan pasta
Blomkål Alfredo

Här lagar vi en kyckling Alfredo där pastan byts ut mot blomkål. Därmed blir rätten naturligt både glutenfri och LCHF. En "allt i ett" rätt som kan serveras utan tillbehör. [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Mör karré med mustig svampsky
Karré med svampsky i pannan

Samtidigt som vi funderade på hur vi kunde utnyttja de matvaror vi hade i frysen, passerade ett recept på Salisbury Steak i det sociala flödet på nätet. Detta ledde till att d [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelhet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen [ ... ]

Go to top