Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.

jansson ravaror

Recept

På ett julbord är detts lagom för cirka 8 personer

10 potatisar (ca 700 gr)

1 stor gul lök

1 burk anjovisfilé

3 dl vispgrädde

50 gr smör

2 msk glutenfritt ströbröd

Nymalen svartpeppar

och allt varvars ned i en 12 dl stor folieform.

Gör så här, på ett ungefär

Sätt på ugnen, 180 grader varmluft + övervärme. Skala, halvera och skiva löken. Skala potatisen, och strimla dem (grova strimlaren på vår matberedare). Hacka anjovisfiléerna grovt, och spara anjovisspadet.

 

jansson anjovis

Ansjovisen är hackad, och spadet sparas.

Varva nu ned allt i formen, sluta med ett lager strimlad potatis.

jansson varv
Varvning i formen pågår.

När formen är fylld, peppra! Några rejäla varv på pepparkvarnen. Häll därefter på anjovisspadet och grädden. Avslutningsvis strö över ströbrödet och hyvla över lite, lagom med smör.

 

jansson topning

Ströböd och smör på. Klart för ugnen!

Sätt in formen i ugnen. Efter 45 minuter höj temperaturen till 210 grader. Vänta ytterligare 20 minuter. Klart!

jansson ugnen

Klart att ta ut ur ugnen. Låt vila någon minut innan servering.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Go to top