×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.

jansson ravaror

Recept

På ett julbord är detts lagom för cirka 8 personer

10 potatisar (ca 700 gr)

1 stor gul lök

1 burk anjovisfilé

3 dl vispgrädde

50 gr smör

2 msk glutenfritt ströbröd

Nymalen svartpeppar

och allt varvars ned i en 12 dl stor folieform.

Gör så här, på ett ungefär

Sätt på ugnen, 180 grader varmluft + övervärme. Skala, halvera och skiva löken. Skala potatisen, och strimla dem (grova strimlaren på vår matberedare). Hacka anjovisfiléerna grovt, och spara anjovisspadet.

 

jansson anjovis

Ansjovisen är hackad, och spadet sparas.

Varva nu ned allt i formen, sluta med ett lager strimlad potatis.

jansson varv
Varvning i formen pågår.

När formen är fylld, peppra! Några rejäla varv på pepparkvarnen. Häll därefter på anjovisspadet och grädden. Avslutningsvis strö över ströbrödet och hyvla över lite, lagom med smör.

 

jansson topning

Ströböd och smör på. Klart för ugnen!

Sätt in formen i ugnen. Efter 45 minuter höj temperaturen till 210 grader. Vänta ytterligare 20 minuter. Klart!

jansson ugnen

Klart att ta ut ur ugnen. Låt vila någon minut innan servering.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Go to top