Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kommer passa bra ihop insåg vi ganska snabbt, sedan behövs ju lite proteiner. Receptet börjar ta form ...

Hemgjord glutenfri gnocchi serverad med broccoli, kalkon och bacon

Rätten är serverad. Att strö över riven parmesan förhöjer smakupplevelsen. 

Först var tanken att köttet skulle vara kycklingfilé men så fanns där fin kalkonbröstfilé i butiken. Kalkon har lite mer smak och textur än kyckling utan att bli för dominerande i denna anrättning. Det var ett bra beslut.

Utmaningen kan tyckas vara att göra sina egna, glutenfria gnocchi. Men det är ganska enkelt och ingen speciell utrustning krävs. Det flesta har redan det som behövs i sitt kök.Glutenfri gnocchi under framställning.

Gnocchi under framställning.

Såsen gjordes på vispgrädde, cremé fraiche och vitt vin. Den smaksattes med lök, vitlök, chili, rosmarin, timjan och lite kycklingfond. Inga konstigheter här inte. Bacon vi använder är vårt eget, hemrökta. Det smakar mer än fabriksbacon. Gör man inte sitt eget bacon så bör man överväga att ersätta baconet med lite rökt sidfläsk.

Recept

Detta blir lagom för två fullvuxna. Men det är enkelt att skala upp.

Gnocchi

Det blir nog gnocchi över, men det gör inget. Det är väldigt goda när man värmer upp dem i brynt smör.

350 gram mjölig potatis

40 gram majsmjöl

60 gram potatismjöl

1 ägg

En nypa salt

Sås

1 dl vispgrädde

1 dl cremé fraiche

1 dl vitt vin

1 msk konc. kycklingfond

1 finhackad lite gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

1 msk smör

1 kvist färsk rosmarin (kan ersättas med torkad)

1 kvist färsk timjan ( eller torkad)

Svartpeppar

Salt

Kött

250 gram kalkonbröstfilé.

75 gram bacon eller rökt sidfläsk.

Grönsaker

250 gram broccoli uppskuran i små buketter. Receptet har ju sin grund i att avsätta vår hemodlade broccoli.

Ost

Lagom mycket riven parmesan att strö över vid servering.

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med gnocchin. Skala och kok potatisen. Pressa sedan den kokta potatisen genom en potatispress. Låt svalna något. Blanda sedan ned mjölen, samt en nypa salt i potatisen. Tillsätt ägget. Knåda till en deg. Låt sedan degen vila en stund. Sedan är det dags att skapa dessa små kuddar som kommer att bli gnocchi. Dela degen i fyra delar. Forma varje del till en lång, cirka två centimeter tjock rulle. Skär upp dessa rullar i två centimeter långa bitar. Tryck till bitarna lite lätt med en gaffel. Kuddarna är klara.

 

Glutenfri gnocchi klar för att kokas

Gnocchis färdiga att koka.

Dessa kuddar ska koka sedan, men detta ska vänta till tillbehören är tillagade.

Nu är det tid att fixa såsen. Fräs lök, vitlök och chili i smör så de blir mjuka men inte brynta. Tillsätt därefter övriga ingredienser. Låt koka upp.

Kalkonköttet strimlas och bacon tärnas. Dessa steks och rörs därefter ned i såsen tillsammans med broccolibuketterna. Smaka av såsen med salt och peppar. Låt det hela puttra föriktigt i fem minuter.

Nu återstår att koka vår gnocchi. Koka upp väl saltat vatten, det ska vara lika salt som pastavatten. Lika salt som när man får en kallsup vid bad i medelhavet. När vattnet kokat upp, sänk effekten på plattan så att vattnet sjuder. Lägg i gnocchi, några åt gången. När dessa flyter upp är de klara. Plocka upp dessa med en hålslev. Lägg ned nya i grytan. Upprepa, tills alla är kokta.

Servera! Låt var och en strö parmesan över vid bordet efter tycke och smak.

 

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Go to top