En sås som passar bra till torsk, lax och annan fisk. Såsen smaksätts bl.a. med brynt smör och får sin fina, mjuka konsistens genom att man rör ned vispad grädde strax innan servering.
Såsen serverad till torskrygg med räkor. Ett rött vin som Faustino I passar faktiskt bra till, även om det är ett något ovanligt val.
Recept
Lagom för två portioner
1 Charlottenlök
2 kvistar timjan
1 dl vitt vin
1 msk Fiskfond
1 dl Vatten
2 dl Vispgrädde
2 msk brynt smör
1 msk smör för att fräsa lök ockh kryddor i
Maizena redning
Salt och nymalen vitpeppar
Gör så här på ett ungefär
Finhacka charlottenlöken och repa timjan. Fräs detta mjukt i smör utan att det tar färg. Tillsätt sedan vin, vatten och fiskfond. Reducera tills drygt hälften kvarstår. Sila sedan bort löken.
Tillsätt nu en dl av grädden och det brynta smöret. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt puttra på låg värme i en kvart. Under tiden vispa upp resten av grädden. Strax innan man häller upp såsen, rör försiktigt ned den vispade grädden.
Smör brynes.
Vispad grädde redo att röras ned i såsen.
Comments powered by CComment