En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

 

Rätter

3 sorters sillar, löksill, tandorisill och vodka- och lime-sill

Gravad lax

Kall kokt lax

Aioli

Örtkryddad crème fraiche sås

Rökt ål

Kokta ägg

Rödbetssallad

Lantpaté

Tunna revben, kryddade med vitlök och piripiri.

Köttbullar

Tyska prinskorvar

Brunkål och grönkål

Jansons frestelse

Julskinka

Ost (cheddar, brie och stilton)

Bröd; Danskt fullkornsbröd, vörtbröd, kex och ett glutenfritt alternativ.

Ris a’ la Malta med jordgubbar och körsbär

Gottebord. Lubecker marsipan och Mozart kugeln.

Drycker

Glögg, dricks före julbordet

Öl

Snaps

Mineralvatten

Portvin, till gröten

Kaffe, efteråt

Beskrivning

Vi vet väl alla hur man serverar ett julbord. Det ska se gott och aptitligt ut, så lägg upp på faten på ett smakfullt sätt. Komplettera gärna med lite grönt, som tomatklyftor, strimlad sallad, och gurka. Grönsaker tjänar även som dekoration.

Många av de ingående rätterna är gjorda enligt tradionella recept därför beskrivs dessa inte här. Vi hänvisar till kokböcker som "Vår kokbok" och framför allt "Bonniers kokbok", och då helst orginalet som gavs ut 1960.

Dagen efter kommer frågan: Vad ska vi göra med resterna? Ett förslag för gravlaxen är att servera den med dillstuvad potatis. Julskinkan kan användas för att variera köttfärslimpan. Man kan även göra läckra smörrebröd, gott till lunch under mellandagarna! 

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka