Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnudlar är bra då de är helt naturligt glutenfria och känns lite lättare i magen än traditionell durumpasta.
Detta är en rätt som vuxit fram nu när vi kommmit igång med vårt odlande. Pak Choi kan drivas upp när inte mycket annat växer. Det går fint att få två skördar om året, Vi sår på sen vinter, då skördar vi i mars-maj, Sedan sår vi i augusti, där vår höstsåd skördas i oktober-november. Det går naturligtvis utmärkt att köpa Pak Choi om man inte odlar själv.
Pak Choi av modell större. Då räcker det med en.
Recept
Detta recept räcker till 2 - 3 personer
150 gr risnudlar eller glasnudlar
3 klyftor vitlök
1 bit ingefära, stor som en tumnagel.
2 piri-piri eller motsvarande chili av liknade sort
300 gr nötfärs
1 -2 Pak Choi (beroende på storlek)
Rapsolja till stekning
1 dl ostronsås
1 msk sesamolja
1 lime
2 dm lång bit av purjolök (kan ersättas med salladslök)
Thaibasilika (eller färska korianderblad om man tycker om denna smak)
sesamfrö
gärna lite sriracha, till servering (för de som vill ha extra hetta)
Gör så här på ett ungefär
Börja med att koka risnudlarna. De ska inte bil riktigt färdigkokta, så kok dem en minut mindre än vad som står på förpackningen. Efter koket häll över nudlarna direkt i ett durkslag, och spola med iskallt vatten tills de är riktigt kalla.
Finhacka vitlök och ingefära. Skiva chilin i tunna skivor. Slanta purjolöken. Fräs allt detta i olja på låg värme under en minut Höj värmen och tillsätt oxfärsen. Fräs under omrörning till köttet är brynt och finfördelat.
Skär Pak Choi i skivor. Dela de grövsta bitarna även på tvären. Lägg i det i den heta panna och låt steka med en minut.
Blanda ostronsås, sesamolja samt pressad juice av limen. Häll i såsblandningen i pannan. Hacka thaibasilkan grovt och strö över rätten. Skruva ned värmen. Häll i de kokta nudlarna och vänd runt det hela.
Servera direkt ur pannan. Strö över lite sesamfrö innan servering. Ställ fram flaskan med den heta chilisåsen, Sriracha. Inga andra tillbehör behövs.
Woken serveras.
Comments powered by CComment