Denna rätt är det bara Bratt som lagar. Bull hjälper till med potatisskalning eftersom Bratt är allergisk mot just potatisskalning (detta är kopplat till kärnfrukts- och nötallergi). Moussakan serveras med en sidosallad och rätten räcker för fyra personer.

 Nyskördade auberginer från Olles trädgård

Recept

Köttfärssås

500 g nötfärs
2 hackade gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 lite chili
1 msk rödvinsvinäger
1 burk krossade tomater
1,5 dl rött vin
Svart peppar
En stor näve färsk persilja.
olivolja för stekningen

Lager av aubergin och potatis

Om man har gott om nyskördade auberginer, minska på potatisen och öka på med mer auberginer.

2 skalade och skivade auberginer (ca 0,5 cm/skiva)
5 skivade normal stora potatisar (ca 0,5 cm/skiva)

Topping

Vi tycker det blir bra att blanda emmentaler och parmesan vid gratinering. Emmentaler har fina smältegenskaper och parmesan tillför extra god smak.

2 dl riven emmentalerost
1 dl riven parmesanost 

Beskrivning

Skala och skiva auberginerna, lägg dem i skål varvat med vanligt salt, efter ca 30 min, pressa skivorna med händerna så att så mycket som möjligt av vätskan försvinner.

Skala potatis och skiva dem.

Häll lite olja i en panna och fräs löken utan den tar färg. Jag vill att löken nästan ska  ha smält innan jag tar nästa steg. Höj temperaturen och lägg i köttfärsen och finfördela och bryn färsen, strö över svartpeppar. Häll därefter i vin och burken med krossad tomat. Låt puttra ca 10 min. Strö över persiljan.

Smörj en form med smör och lägg ut ett lager med auberginskivorna och potatisen. Häll på köttfärsröra. Ett nytt lager med aubergin och potatisskivor, och ett nytt lager med köttfärs. Upprepa tills att aubergin och potatisskivorna är slut. Avsluta översta lagret med köttfärs. Strö över osten och sätt i ugn 30 min, 225 °C.

Denna rätt kan frysas och användas som snabbmat de dagar arbetspassen är långa och inspirationen för att laga mat därför är låg. Gör därför gärna en dubbel sats och frys in i folieformar. De formar som ska frysas ställs in ugnen utan ost och tas ut redan efter 20 minuter. På dessa läggs osten på när de tagits ut ur frysen och halvtinnats. Därefter färdigställs rätten med 20 minuter i ugn inställd på 200 grader, varmluft och grill.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka