Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Denna rätt är det bara Bratt som lagar. Bull hjälper till med potatisskalning eftersom Bratt är allergisk mot just potatisskalning (detta är kopplat till kärnfrukts- och nötallergi). Moussakan serveras med en sidosallad och rätten räcker för fyra personer.

 Nyskördade auberginer från Olles trädgård

Recept

Köttfärssås

500 g nötfärs
4 hackade gula lökar
1 burk krossade tomater
1 dl rött vin
Svart peppar
Persilja, helst nyklippt

Lager av aubergin och potatis

Om man har gott om nyskördade auberginer, minska på potatisen och öka på med mer auberginer.

2 skalade och skivade auberginer (ca 0,5 cm/skiva)
5 skivade normal stora potatisar (ca 0,5 cm/skiva)

Topping

Vi tycker det blir bra att blanda emmentaler och parmesan vid gratinering. Emmentaler har fina smältegenskaper och parmesan tillför extra god smak.

1dl riven emmentalerost
1 dl riven parmesanost 

Beskrivning

Skala och skiva auberginerna, lägg dem i skål varvat med vanligt salt, efter ca 30 min, pressa skivorna med händerna så att så mycket som möjligt av vätskan försvinner.

Skala potatis och skiva dem.

Häll lite olja i en panna och fräs löken utan den tar färg. Jag vill att löken nästan ska  ha smält innan jag tar nästa steg. Höj temperaturen och lägg i köttfärsen och finfördela och bryn färsen, strö över svartpeppar. Häll därefter i vin och burken med krossad tomat. Låt puttra ca 10 min. Strö över persiljan.

Smörj en form med smör och lägg ut ett lager med auberginskivorna och potatisen. Häll på köttfärsröra. Ett nytt lager med aubergin och potatisskivor, och ett nytt lager med köttfärs. Upprepa tills att aubergin och potatisskivorna är slut. Avsluta översta lagret med köttfärs. Strö över osten och sätt i ugn 30 min, 225 °C.

Denna rätt kan frysas och användas som snabbmat de dagar arbetspassen är långa och inspirationen för att laga mat därför är låg. Gör därför gärna en dubbel sats och frys in i folieformar. De formar som ska frysas ställs in ugnen utan ost och tas ut redan efter 20 minuter. På dessa läggs osten på när de tagits ut ur frysen och halvtinnats. Därefter färdigställs rätten med 20 minuter i ugn inställd på 200 grader, varmluft och grill.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Go to top