×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Denna rätt är det bara Bratt som lagar. Bull hjälper till med potatisskalning eftersom Bratt är allergisk mot just potatisskalning (detta är kopplat till kärnfrukts- och nötallergi). Moussakan serveras med en sidosallad och rätten räcker för fyra personer.

 Nyskördade auberginer från Olles trädgård

Recept

Köttfärssås

500 g nötfärs
4 hackade gula lökar
1 burk krossade tomater
1 dl rött vin
Svart peppar
Persilja, helst nyklippt

Lager av aubergin och potatis

Om man har gott om nyskördade auberginer, minska på potatisen och öka på med mer auberginer.

2 skalade och skivade auberginer (ca 0,5 cm/skiva)
5 skivade normal stora potatisar (ca 0,5 cm/skiva)

Topping

Vi tycker det blir bra att blanda emmentaler och parmesan vid gratinering. Emmentaler har fina smältegenskaper och parmesan tillför extra god smak.

1dl riven emmentalerost
1 dl riven parmesanost 

Beskrivning

Skala och skiva auberginerna, lägg dem i skål varvat med vanligt salt, efter ca 30 min, pressa skivorna med händerna så att så mycket som möjligt av vätskan försvinner.

Skala potatis och skiva dem.

Häll lite olja i en panna och fräs löken utan den tar färg. Jag vill att löken nästan ska  ha smält innan jag tar nästa steg. Höj temperaturen och lägg i köttfärsen och finfördela och bryn färsen, strö över svartpeppar. Häll därefter i vin och burken med krossad tomat. Låt puttra ca 10 min. Strö över persiljan.

Smörj en form med smör och lägg ut ett lager med auberginskivorna och potatisen. Häll på köttfärsröra. Ett nytt lager med aubergin och potatisskivor, och ett nytt lager med köttfärs. Upprepa tills att aubergin och potatisskivorna är slut. Avsluta översta lagret med köttfärs. Strö över osten och sätt i ugn 30 min, 225 °C.

Denna rätt kan frysas och användas som snabbmat de dagar arbetspassen är långa och inspirationen för att laga mat därför är låg. Gör därför gärna en dubbel sats och frys in i folieformar. De formar som ska frysas ställs in ugnen utan ost och tas ut redan efter 20 minuter. På dessa läggs osten på när de tagits ut ur frysen och halvtinnats. Därefter färdigställs rätten med 20 minuter i ugn inställd på 200 grader, varmluft och grill.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Go to top