Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Fiskarna vittjar näten ute på Ringsjön förmiddagen och kommer in med fångsten till lunch. Fisken är precis filéad när Bull anländer till fiskbutiken några timmar innan det är dags att laga kvällsmat. Mycket färskare fisk än så här kan det knappast bli. Och fisk ska tillagas färsk!Gösfilé

Dagens fångst! En gösfilé på 400 gram, lagom för två personer.

Gös är en utomordentligt god matfisk. Problemet för många är, precis som på aborre, de små benen. Med detta löser man genom att "byxa" filén, man skär filén längs där det stora benet suttit och tar bort cirka en centimeter kött där. Det är i det köttet de små benen kan sitta kvar. Eftersom man inte har problem med små ben närmast stjärtfenan beöver man inte dela filén där och då kommer den renskurna filskbiten se ut lite grann som en byxa, därav utrycket.

Recept

Lagom för två vuxna.

  • En gösfilé, cirka 400 gram
  • 2 färska rödbetor
  • 1 msk kapris
  • 150 gram smör
  • Fäsk persilja
  • Flingsalt
  • Vitpeppar, nymalen

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör

Gör så här, på ett ungefär

Det som tar längst tid är att koka rödbetorna så börja med dessa. För att bibehålla smak och arom till fullo putsa inte bort rot och behåll ett par centimeter av blasten tills betorna är kokta. Kokt potatis passar bra till, det lämpligt att skala och börja koka dessa när rödbetorna kommit i kokning.

Sen kan vi börja med det roliga! Byxa fisken. Dela den i lagom stora bitar. Vad som är lagom kan man se på bilderna. Salta och peppra fisken. Låt fisken vila tills det är dags att steka den.

Bryn drygt 100 gram av smöret. Ta det försiktigt med värmen, smöret ska brynas men absolut inte brännas. Rör om lite i smöret under bryningen så det blir jämt brynt.

När rödbetorna är kokta ska dessa skalas. Skalet kan lätt tryckas av med fingrarna om betorna är färdigkokta. Därefter tärnas betorna i centimeter stora kuber.

Fiskbitarna steks i smör på medelhög värme. Det behövs en par minuter på var sida. Är man osäker på när de är klara så mät innertemperaturen! 52 - 53 grader blir bra.

Sedan återstår servering. Lägg fisken på ett fat eller direkt på tallrik. Strö över rödbetor och kapris. Därefter tillsättes en del av det brynta smöret. Slutligen toppa med persilja.

Restrerande brynt smör serveras i en skål sidan om. Potatisen serveras toppad med persilja och flingsalt. Smaklig måltid!

Smörstekt gösfilé med rödbeta, kapris och brynt mör

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Go to top