Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En rätt som både Bull och Bratt mindes lite svagt i från barndomen, men som fallit i glömska. Men så en dag fick Bull för sej att tillaga en av sin barndoms favoriter, men i sin egen tolkning. Då det är nödvändigt med glutenfri kost för Bratt måste ju skorpmjölet ersättas.

 

En variant på receptet är att ersätta lite av färsen med tärnad julskinka. Mycket bra alternativ strax efter julen. Bilden visar detta alternativ.

  

Recept

500 g blandfärs

(2 kokta potatisar)

1 tesked SambalOlek

2 ägg

1 riven gul lök

Salt

Svartpeppar

Eventuellt bitar från julskinkan

Baconskivor

2 morötter, halverade och delade i två eller tre delar

4 små gula lökar

 

Sås

2 dl vatten

1 msk Bongs oxfond

1 msk kinesisksoja

2 msk madeira

1 stänk tabasco

1 msk tomatpuré

1 ½ dl vispgrädde

Fin hackad färsk rosmarin

Svartpeppar

Maizena

Köttsaft från köttfärslimpan

 

Beskrivning

Om man vill dryga ut köttet, mosa de kokta potatisarna. Men numera skippar vi potatisen i färsen, den behövs lika lite som ströbrödet som det en gång ersatte. Det är en envis myt att smeten måste inhålla ströbröd, kokt potatis eller havregryn. Faktum är att det blir bäst utan,

Blanda i en bunke, färsen, eventuell potatis, ägg, riven lök, kryddor och eventuellt ersätta lte av färsen med små bitar från den överblivna julskinkan. Forma till en limpa i en eldfastform. Klä limpan med baconskivor och lägg morötter och lök runt om limpan. Sätt in en termometer i limpan och baka i ugn 200 grader, tills att termometern visar 75 grader.

Blanda i en kastrull alla ingredienser till såsen förutom maizena och köttsaften. Låt koka ihop. När köttfärslimpan är färdig, hälls köttsaften som bildats ned i såsen och får koka lite. Efter grädden är tillsatt, bör såsen få stå och sjuda i minst 20 minuter. Red eventuellt av med maizena.

Servera med kokt potatis, morötterna, lökarna och inlagd slanggurka. Man kan med fördel servera hasselbackspotatis i stället för kokt potatis.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Go to top