En rätt som både Bull och Bratt mindes lite svagt i från barndomen, men som fallit i glömska. Men så en dag fick Bull för sej att tillaga en av sin barndoms favoriter, men i sin egen tolkning. Då det är nödvändigt med glutenfri kost för Bratt måste ju skorpmjölet ersättas.

 

En variant på receptet är att ersätta lite av färsen med tärnad julskinka. Mycket bra alternativ strax efter julen. Bilden visar detta alternativ.

  

Recept

500 g blandfärs

(2 kokta potatisar)

1 tesked SambalOlek

2 ägg

1 riven gul lök

Salt

Svartpeppar

Eventuellt bitar från julskinkan

Baconskivor

2 morötter, halverade och delade i två eller tre delar

4 små gula lökar

 

Sås

2 dl vatten

1 msk Bongs oxfond

1 msk kinesisksoja

2 msk madeira

1 stänk tabasco

1 msk tomatpuré

1 ½ dl vispgrädde

Fin hackad färsk rosmarin

Svartpeppar

Maizena

Köttsaft från köttfärslimpan

 

Beskrivning

Om man vill dryga ut köttet, mosa de kokta potatisarna. Men numera skippar vi potatisen i färsen, den behövs lika lite som ströbrödet som det en gång ersatte. Det är en envis myt att smeten måste inhålla ströbröd, kokt potatis eller havregryn. Faktum är att det blir bäst utan,

Blanda i en bunke, färsen, eventuell potatis, ägg, riven lök, kryddor och eventuellt ersätta lte av färsen med små bitar från den överblivna julskinkan. Forma till en limpa i en eldfastform. Klä limpan med baconskivor och lägg morötter och lök runt om limpan. Sätt in en termometer i limpan och baka i ugn 200 grader, tills att termometern visar 75 grader.

Blanda i en kastrull alla ingredienser till såsen förutom maizena och köttsaften. Låt koka ihop. När köttfärslimpan är färdig, hälls köttsaften som bildats ned i såsen och får koka lite. Efter grädden är tillsatt, bör såsen få stå och sjuda i minst 20 minuter. Red eventuellt av med maizena.

Servera med kokt potatis, morötterna, lökarna och inlagd slanggurka. Man kan med fördel servera hasselbackspotatis i stället för kokt potatis.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka