Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Fläskfilé brukar vara Bratts område, men Bull gör denna italienska rätt själv. Bull brukade oftast servera den lite annorlunda än normalt, med sin variant av ratatouille och en potatiskaka. Men numera serveras den vanligtvis med jasminris och tomatsås. Egentligen ska en piccata göras på kalv, men den blir utmärkt även på fläskfile.


Fläskfilé piccata med ris och tomatsås

Recept

Mängderna är baserade för två personer

fläskfilé, beräkna cirka 125 gram per person.
glutenfri mjölblandning
mald svartpeppar (helst nymalen)
salt

Panering

2 dl riven parmesanost
2 msk paprikapulver
1 ägg

Panaden till fläskfilé piccata rörs ihop

Panaden rörs ihop. Vi har även paprikapulver i, förutom riven parmesan.

Tillbehör

Jasminris eller potatiskaka.

Tomatsås eller Ratta Olles grönsaksröra. Hur man tillagar vår goda tomatsås hittas i receptet Färserad paprika.

 

Beskrivning

Börja tillredningen med att putsa och skära fläskfilén i ca 4 cm tjocka skivor. Banka därefter ut skivorna något. Då fläskfilé är mört kött, så kan  detta göras med handflatan.  Efter detta har vi en tjocklek på 1,5 till 2 cm på köttskivorna. Salta och peppra köttbitarna.

Knäck och vispa ihop ägget, och rör sedan ihop med paprikapulvert. När paprikapulvert är ordentligt blandat med äggen så rörs den rivna osten i äggblandningen. Man kan behöva späda med någon matsked vattten. Det ska bli en tjock smet.

Vänd skivorna först i glutenfri mjölblandning. Vänd därefter ned köttskivorna i ostpaneringen. Det ska ligga ett tjockt lager av ost/äggblandningen på köttbitarna.

Lägg rikligt med smör i en stekpanna, hetta upp försiktigt, på låg värme. Smöret ska smältas, men knappast brynas. Lägg försiktigt i de panerade köttbitarna, så att panaden med ostmeten inte skadas.  Under stekningen får ostpanneringen inte brännas, den ska bara brynas gyllenbrun. Så ta det lugnt under stekningen, den måste få sin tid. Fläskfilen ska vara något lätt rosa i mitten, när den är färdigstekt. 

Att servera med potatiskaka och grönsaksröra är en gammal favorit som knappast förekommer längre. Numera serveras köttet med jasminris och tomatsås. Eventuellt även lite grönt, gärna brocolli. Och strö över lite färsk persilja, om sådan finns.

fläskfilé piccata håller på att stekas

Att steka långsamt, på låg värme och med mycket smör i pannan är tricket för att lyckas med denna rätt.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskringar så här. Receptet är inspirerat på något Bull läste i en av Nigellas kokböcker. En trevlig lunchrätt, menar Bull. En lite skål aioli, friterad persilja, lite citron och ett kuvertbröd till gör måltiden komplett.

Ett enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grundinläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar, som får olika smaksättningar. Receptet räcker till ett julbord för 8 – 12 personer.

Receptet bygger på ett semesterminne från Teneriffa. När vi promenerade hem från golfbanan efter dagens golfspel stannade vi till vid en liten restaurang, eller snarare en liten bar. Där satt vi och njöt i eftermiddagsolen, drack kall öl och åt deras underbara gambas.

En rätt vi fick inspirationen till under en resa till Azorerna, men har sedan utvecklats och modifierats av Bull själv i Sverige. Biffarna marineras ett dygn i rödvin med vitlök och chilipeppar, vilket ger underbart mört och gott kött.

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

Julbordens traditionella revben är, enligt Bull och Bratt's mening, en ganska trist historia. Grå, torra, trådiga och ganska smaklösa. Det är dax för lite nytänkande, här presenteras fräschare variant. Det är inget speciellt juligt med dessa revben, utan dessa revben passar till bufféer året om.

Go to top