×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Fläskfilé brukar vara Bratts område, men Bull gör denna italienska rätt själv. Bull brukade oftast servera den lite annorlunda än normalt, med sin variant av ratatouille och en potatiskaka. Men numera serveras den vanligtvis med jasminris och tomatsås. Egentligen ska en piccata göras på kalv, men den blir utmärkt även på fläskfile.


Fläskfilé piccata med ris och tomatsås

Recept

Mängderna är baserade för två personer

fläskfilé, beräkna cirka 125 gram per person.
glutenfri mjölblandning
mald svartpeppar (helst nymalen)
salt

Panering

2 dl riven parmesanost
2 msk paprikapulver
1 ägg

Panaden till fläskfilé piccata rörs ihop

Panaden rörs ihop. Vi har även paprikapulver i, förutom riven parmesan.

Tillbehör

Jasminris eller potatiskaka.

Tomatsås eller Ratta Olles grönsaksröra. Hur man tillagar vår goda tomatsås hittas i receptet Färserad paprika.

 

Beskrivning

Börja tillredningen med att putsa och skära fläskfilén i ca 4 cm tjocka skivor. Banka därefter ut skivorna något. Då fläskfilé är mört kött, så kan  detta göras med handflatan.  Efter detta har vi en tjocklek på 1,5 till 2 cm på köttskivorna. Salta och peppra köttbitarna.

Knäck och vispa ihop ägget, och rör sedan ihop med paprikapulvert. När paprikapulvert är ordentligt blandat med äggen så rörs den rivna osten i äggblandningen. Man kan behöva späda med någon matsked vattten. Det ska bli en tjock smet.

Vänd skivorna först i glutenfri mjölblandning. Vänd därefter ned köttskivorna i ostpaneringen. Det ska ligga ett tjockt lager av ost/äggblandningen på köttbitarna.

Lägg rikligt med smör i en stekpanna, hetta upp försiktigt, på låg värme. Smöret ska smältas, men knappast brynas. Lägg försiktigt i de panerade köttbitarna, så att panaden med ostmeten inte skadas.  Under stekningen får ostpanneringen inte brännas, den ska bara brynas gyllenbrun. Så ta det lugnt under stekningen, den måste få sin tid. Fläskfilen ska vara något lätt rosa i mitten, när den är färdigstekt. 

Att servera med potatiskaka och grönsaksröra är en gammal favorit som knappast förekommer längre. Numera serveras köttet med jasminris och tomatsås. Eventuellt även lite grönt, gärna brocolli. Och strö över lite färsk persilja, om sådan finns.

fläskfilé piccata håller på att stekas

Att steka långsamt, på låg värme och med mycket smör i pannan är tricket för att lyckas med denna rätt.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Go to top