Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pak choi", ursprungligen ett recept från ICAs matkasse v39, 2014. Efter lite funderingar och provlagningar blev vårt recept på "Amirs lax" så här. Vi har även prövat att byta ut svampen mot brocolli, även detta ger ett bra resultat.

Amirs lax 4

Recept

Beräknat för 2 personer

2 st bitar lax

250 gr ostronskivling

1 huvud pak choi

1 salladslök

1 vitlöksklyfta

1 färsk spansk peppar

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl vatten

1 msk riven ingefära

100 gr smör

1 msk sesamfrön

2 msk japansk soya

salt och svartpeppar

Gör så här, på ett ungefär

Amirs lax 1

Skölj av Pak Choin, rensa och dela den samma. Klyv alla stjälkar på längden. Salladlöken sköljs så all grus och jord avlägsnas, därefter delas den i 2 cm långa bitar.

Amirs lax 2

Dela svampen i lite mindre delar. Vi river i sär de större hattarna och gör likadant med svampens fot. Allt på ostronskivlingen kan användas, även om hattarna är allra godast. Där efter fräser vi dem lätt i smör.

Därefter är det dags att koka upp buljongen. Välj en ganska stor gryta; pak choi, svamp och salladslök ska få plats. Till buljong behövs vatten, buljongtärning, ingefära, vitlök och chili. Vitlöken skalas och skivas. Chilin skivas i 2mm breda skivor. Ingefäran rivs. Allt kokas ihop i någon minut.

Därefter är det dags att bryna smöret, ta drygt 50 gr av smöret för detta. När smöret är brynt häll av detta från pannan och spara i en skål.

Salta och peppra laxfilerna. Stek sedan dessa i rikligt med smör. Ös dem under stekningen med fettet i pannan.

Amirs lax 3

Kok upp buljongen. Lägg i grönsaker och svamp i denna. Låt koka i 2 minuter, slå sedan av värmen och låt dra i buljongen fram till servering.

Rör nu ned sesamfrö och soja i det brynta smöret.

Häll nu av buljongen från grönsakerna. Servera med grönsakerna längst ned på tallriken, lägg därefter på laxen med skinnsidan upp. Ös över med det brynta sojasmöret.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Go to top