×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pak choi", ursprungligen ett recept från ICAs matkasse v39, 2014. Efter lite funderingar och provlagningar blev vårt recept på "Amirs lax" så här. Vi har även prövat att byta ut svampen mot brocolli, även detta ger ett bra resultat.

Amirs lax 4

Recept

Beräknat för 2 personer

2 st bitar lax

250 gr ostronskivling

1 huvud pak choi

1 salladslök

1 vitlöksklyfta

1 färsk spansk peppar

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl vatten

1 msk riven ingefära

100 gr smör

1 msk sesamfrön

2 msk japansk soya

salt och svartpeppar

Gör så här, på ett ungefär

Amirs lax 1

Skölj av Pak Choin, rensa och dela den samma. Klyv alla stjälkar på längden. Salladlöken sköljs så all grus och jord avlägsnas, därefter delas den i 2 cm långa bitar.

Amirs lax 2

Dela svampen i lite mindre delar. Vi river i sär de större hattarna och gör likadant med svampens fot. Allt på ostronskivlingen kan användas, även om hattarna är allra godast. Där efter fräser vi dem lätt i smör.

Därefter är det dags att koka upp buljongen. Välj en ganska stor gryta; pak choi, svamp och salladslök ska få plats. Till buljong behövs vatten, buljongtärning, ingefära, vitlök och chili. Vitlöken skalas och skivas. Chilin skivas i 2mm breda skivor. Ingefäran rivs. Allt kokas ihop i någon minut.

Därefter är det dags att bryna smöret, ta drygt 50 gr av smöret för detta. När smöret är brynt häll av detta från pannan och spara i en skål.

Salta och peppra laxfilerna. Stek sedan dessa i rikligt med smör. Ös dem under stekningen med fettet i pannan.

Amirs lax 3

Kok upp buljongen. Lägg i grönsaker och svamp i denna. Låt koka i 2 minuter, slå sedan av värmen och låt dra i buljongen fram till servering.

Rör nu ned sesamfrö och soja i det brynta smöret.

Häll nu av buljongen från grönsakerna. Servera med grönsakerna längst ned på tallriken, lägg därefter på laxen med skinnsidan upp. Ös över med det brynta sojasmöret.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Go to top