Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pak choi", ursprungligen ett recept från ICAs matkasse v39, 2014. Efter lite funderingar och provlagningar blev vårt recept på "Amirs lax" så här. Vi har även prövat att byta ut svampen mot brocolli, även detta ger ett bra resultat.

Amirs lax 4

Recept

Beräknat för 2 personer

2 st bitar lax

250 gr ostronskivling

1 huvud pak choi

1 salladslök

1 vitlöksklyfta

1 färsk spansk peppar

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl vatten

1 msk riven ingefära

100 gr smör

1 msk sesamfrön

2 msk japansk soya

salt och svartpeppar

Gör så här, på ett ungefär

Amirs lax 1

Skölj av Pak Choin, rensa och dela den samma. Klyv alla stjälkar på längden. Salladlöken sköljs så all grus och jord avlägsnas, därefter delas den i 2 cm långa bitar.

Amirs lax 2

Dela svampen i lite mindre delar. Vi river i sär de större hattarna och gör likadant med svampens fot. Allt på ostronskivlingen kan användas, även om hattarna är allra godast. Där efter fräser vi dem lätt i smör.

Därefter är det dags att koka upp buljongen. Välj en ganska stor gryta; pak choi, svamp och salladslök ska få plats. Till buljong behövs vatten, buljongtärning, ingefära, vitlök och chili. Vitlöken skalas och skivas. Chilin skivas i 2mm breda skivor. Ingefäran rivs. Allt kokas ihop i någon minut.

Därefter är det dags att bryna smöret, ta drygt 50 gr av smöret för detta. När smöret är brynt häll av detta från pannan och spara i en skål.

Salta och peppra laxfilerna. Stek sedan dessa i rikligt med smör. Ös dem under stekningen med fettet i pannan.

Amirs lax 3

Kok upp buljongen. Lägg i grönsaker och svamp i denna. Låt koka i 2 minuter, slå sedan av värmen och låt dra i buljongen fram till servering.

Rör nu ned sesamfrö och soja i det brynta smöret.

Häll nu av buljongen från grönsakerna. Servera med grönsakerna längst ned på tallriken, lägg därefter på laxen med skinnsidan upp. Ös över med det brynta sojasmöret.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Denna puré är ett utmärkt alternativ till potatismos som tillbehör till rimmad fläsklägg och liknande rätter. Men den ska serveras i bettydligt mindre, mängder än potatismos, den är nämligen mättande.

Den här såsen serverar Bull ofta till den ugnsbakade laxen. Såsen påminner om en hollandaise, men inte riktigt. Den är enkel och snabb att tillaga. Dessutom uppfyller den kriteriet att "en bra sås reder sig själv".

En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.

En matig och frisk sallad, som med fördel, kan ersätta potatissalladen till det grillade köttet. Perfekt för den som vill hålla igen på kolhydraterna. Denna rätt fann vi på Hotel Ebsens i Maribo, Danmark.

En enkel fransk purjo- och potatissoppa som passar utmärkt som förrätt. Serveras rykande het på vintern, och svalkande kall under sommaren. Strö gärna på knaperstekta bacontärningar och hackad gräslök vid servering.

Go to top