Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Receptet bygger på ett semesterminne från Teneriffa. När vi promenerade hem från golfbanan efter dagens golfspel stannade vi till vid en liten restaurang, eller snarare en liten bar. Där satt vi och njöt i eftermiddagsolen, drack kall öl och åt deras underbara gambas.


Det kan vara lite svårt att få tag på rätt sorts räkor i Sverige. De ska vara stora och råa. Men ibland kan man finna vietnamesiska jätteräkor i frysdisken, och någon gång hittar man dem färska i fiskdisken. Då gäller det att passa på.

Recept

Receptet är avsett som lunch för 2 personer, eller som en förrätt i en 3-rätters middagsmeny.  Då kan det räcka till 3 - 4 personer.

14 - 18 stora råa räkor

3 dl olivolja

2 st röda chilli, tunt skivade

8 vitlöksklyftor, tunt skivade

En näve persilja

flingssalt

Eventuellt lite pressad  citron

Gör så här, på ett ungefär

Häll oljan i en liten gryta. Lägg i vitlök, chilli och persilja. Salta. Pressa i lite citronsaft Låt sedan det hela koka upp. Låt det sedan sjuda i 10 minuter. Men håll koll på värmen, det ska inte brynas eller friteras.

Oljan får gärna efter uppkoket stå och dra några timmar innan man lägger i och kokar räkorna, men hetta då åter upp oljan. Smakerna från vitlök, chilli och persilja kommer fram bättre då.

Se till att räkorna är torra innan de läggs ned i den heta oljan, annars kan det börja stötkoka när räkornas vatten kommer i oljan. Slarv med detta kan leda till brännskador.

Låt sedan räkorna dra några minuter i oljan tills de fått färg. Servera sedan räkorna med oljan i varma skålar, det ska gärna puttra i oljan vid servering. Servera gärna en bit baguette till, man vill ju gärna suga upp den goda oljan med denna.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En enkel rätt som bygger på bra råvaror. Bra vinterrätt då man vid denna tid kan få tag på både fin torsk och riktigt goda räkor. Potatismos, gröna ärtor, skirat smör och riven pepparrot gör sedan rätten komplett.

En pyttipanna kan vara riktigt god, men ofta är det en ganska trist anrättning. Hemligheten är här, som i all matlagning, det ska vara bra råvaror. Vi har dessutom piffat upp vår pytt med morot, gröna ärtor, chilli och vitlök. Vi skär även ingredienserna lite grövre än normalt, smaken kommer fram lite bättre då.

En rätt som både Bull och Bratt mindes lite svagt i från barndomen, men som fallit i glömska. Men så en dag fick Bull för sej att tillaga en av sin barndoms favoriter, men i sin egen tolkning. Då det är nödvändigt med glutenfri kost för Bratt måste ju skorpmjölet ersättas.

Bull vet vad som väntar när han meddelar att han är sen från jobbet och inte hinner laga mat. Bratt har då ännu en fläskfilé att bjuda på. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och en sidosallad. Räcker till två personer.

 

Detta är en rätt som är enkel att tillaga. Den kan ätas varm eller med fördel kall. Den passar utmärkt som buffémat, både på julbordet, påskbuffen eller på studentfesten. Receptet är inte unikt för Bull och Bratt, utan vi tillagar denna rätt ganska traditionellt. Vi vispar ihop majonäsen själv, då vi vill ha lite mer syra och sting i den än normalt, men en genväg är givetvis att röra ned dillen i färdigköpt majonäs.<

En enkel och snabb liten måltid för två personer, men som alltid förgås av ett litet trätomål, om huruvida där ska vara senap eller inte i själva ävjan. Bull hävdar bestämt att senapen höjer måltiden till en helt annan dimension. Men Bratt vägrar, dock har Bull efter några år fått lov att smyga ned senap i hans berömda Kryddsmör ”Café de Paris”.

Go to top