Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något för chilifantasten.

 På sommaren vill man ju gärna grilla och det blir ganska ofta att man väljer kyckling. Kyckling är absolut ett prisvärt kött. Men köttet smakar inte så mycket i sig själv, men svarar kanske just därför väldig bra på smaksättningar från marinader. Här vill vi få till ordentlig hetta i smakpaletten och vi har gott om nedfrysta röda habanero från förra årets skörd. Vi tänkte att "jerk chicken" kunde vara ett bra alternativ och började googla efter recept på marinaden, tyvärr var det flesta alldeles för milda och söta, men till sist hittade jag något bra att utgå ifrån på bloggen Zeinas kitchen. Kolla in denna blogg om ni inte redan har gjorts, den är riktigt bra.

Så nu har vi skapat ett recept på en bra marinad. Smaken från denna tillsammans med rökighet från en rejäl näve blötlagda rökspån på kolbädden blir en riktigt god kyckling. Bästa styckbiten på kycklingen för denna rätt är kycklingklubban. Vi har även gjort den på kycklingben, det fungerar, men där bör vara mer kött för att smaken ska sitta riktig bra.

Jerk chicken på grillen

Recept

För 2 - 3 personer

1 paket färska kycklingklubbor på 900 gr, brukar innehålla 4 klubbor.

Marinad

2 st salladslök, en bit purjolök blir också bra.

6 st vitlöksklyftor

1 liten rödlök

1 msk riven färsk ingefära

3 st red habanero

1 tsk kanel

1 msk rörsocker

5 kryddpepparkorn

2 tsk salt

1 msk japansk soja

1 msk vinäger

Saften från 1 lime

2 msk olivolja

Gör så här på ett ungefär.

Börja med att göra marinaden. Enklast är att köra allt med en stavmixer. Skala och grovhacka löken. Skala vitlöksklyftorna. Därefter läggs allt ned i mixerskålen. Mixa tills du har en fin ganska lös pasta.

Därefter förbered kycklingen. Skär ett snitt runt om leden mellan lår och ben. Detta snitt har två funktioner, dels ska marinaden tränga in, dels blir köttet jämnare tillagat. Skär även ett par snitt i köttet på lår och ben.

Stoppa därefter kycklingen i en plastpåse. Häll över marinaden. Knyt ihop påsen. Vänd påsen några gånger så all kyckling har marinad på sig. Sätt in påsen i kylen och låt den ligga där minst 12 timmar, gärna ett dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

Därefter är det dax att tända grillen och att blötlägga rökspånen. Grilla i ganska hög temperatur ( ca 175 - 225 grader) med indirekt värme. Det tar cirka 30 minuter, men bäst är att mäta temperaturen i köttet för att veta när det är färdigt.

jerkchicken 1

Den marinerade kycklingen redo för grillen.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Go to top