Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något för chilifantasten.
På sommaren vill man ju gärna grilla och det blir ganska ofta att man väljer kyckling. Kyckling är absolut ett prisvärt kött. Men köttet smakar inte så mycket i sig själv, men svarar kanske just därför väldig bra på smaksättningar från marinader. Här vill vi få till ordentlig hetta i smakpaletten och vi har gott om nedfrysta röda habanero från förra årets skörd. Vi tänkte att "jerk chicken" kunde vara ett bra alternativ och började googla efter recept på marinaden, tyvärr var det flesta alldeles för milda och söta, men till sist hittade jag något bra att utgå ifrån på bloggen Zeinas kitchen. Kolla in denna blogg om ni inte redan har gjorts, den är riktigt bra.
Så nu har vi skapat ett recept på en bra marinad. Smaken från denna tillsammans med rökighet från en rejäl näve blötlagda rökspån på kolbädden blir en riktigt god kyckling. Bästa styckbiten på kycklingen för denna rätt är kycklingklubban. Vi har även gjort den på kycklingben, det fungerar, men där bör vara mer kött för att smaken ska sitta riktig bra.
Recept
För 2 - 3 personer
1 paket färska kycklingklubbor på 900 gr, brukar innehålla 4 klubbor.
Marinad
2 st salladslök, en bit purjolök blir också bra.
6 st vitlöksklyftor
1 liten rödlök
1 msk riven färsk ingefära
3 st red habanero
1 tsk kanel
1 msk rörsocker
5 kryddpepparkorn
2 tsk salt
1 msk japansk soja
1 msk vinäger
Saften från 1 lime
2 msk olivolja
Gör så här på ett ungefär.
Börja med att göra marinaden. Enklast är att köra allt med en stavmixer. Skala och grovhacka löken. Skala vitlöksklyftorna. Därefter läggs allt ned i mixerskålen. Mixa tills du har en fin ganska lös pasta.
Därefter förbered kycklingen. Skär ett snitt runt om leden mellan lår och ben. Detta snitt har två funktioner, dels ska marinaden tränga in, dels blir köttet jämnare tillagat. Skär även ett par snitt i köttet på lår och ben.
Stoppa därefter kycklingen i en plastpåse. Häll över marinaden. Knyt ihop påsen. Vänd påsen några gånger så all kyckling har marinad på sig. Sätt in påsen i kylen och låt den ligga där minst 12 timmar, gärna ett dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.
Därefter är det dax att tända grillen och att blötlägga rökspånen. Grilla i ganska hög temperatur ( ca 175 - 225 grader) med indirekt värme. Det tar cirka 30 minuter, men bäst är att mäta temperaturen i köttet för att veta när det är färdigt.
Comments powered by CComment