Detta är vår tolkning av ratatouille. En grönsaksröra som kan passa till det mesta. Varför inte till Fläskfilé piccata, vilken är en av de fåtaliga fläskfilérätterna Bull själv håller i.
Är man som vi, glada hemodlare, så passa på att under skördetiden att laga en rejäl sats av denna grönsaksröra av egna grönsaker. Frys sedan in i lagom stora förpackningar för en måltid. Att kunna ta fram en sådan, till maten man lagar på vintern, det kommer att kännas riktigt bra.
Recept
Nu kan man variera lite bland grönsakerna beroende på tillgång och vad man tycker passar bäst.
3-4 grovt hackade gula lökar
1 grovt hackad aubergine
1 grovt hackad squash
1 strimlad grön, gul eller röd paprika
1 strimlad röd paprika
4 skivade vitlöksklyftor
1 skivad chilipeppar
2 burkar hela eller krossade tomater (eller ännu bättre, färska nyskördade från den egna odlingen)
Rosmarin och kanske lite oregano
Timjan
Ett lagerblad
Salt och svartpeppar
1 kycklingbuljongstärning
Gärna 1 dl vitt torrt vin (det kan undvaras men vinet förhöjer smaken avsevärt)
1 msk japansk soja ( precis som vinet, det går utan men blir godare med)
olivolja
Beskrivning
Det stora arbete är nog att rengöra, skala och hacka. När detta är gjort går det undan! Fräs lök, aubergin och paprika i olivoljan. Men det ska inte brynas, det ska bli lite mjukt, löken ska bli lätt genomskinlig, men det ska inte bli brynt. Tillsätt squash, vitlök, chilipeppar och kryddor. Fotrsätt fräsa, men bryn inte! Sist hälls tomaterna i tillsammans med buljongtärningen, vinet och sojan. Därefter låter man det hela får stå och små puttra ca 30 min.
Comments powered by CComment