Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen med exempelvis räkor. Känntecknande för vår variant är att vi har lite mindre ris i, än vad som är normalt. Detta då vi anser att risrätter blir ännu godare med mindre ris och mer av de andra ingredienserna.

Även om smaksättningen är thaiinspirerad, så använder vi basmatiris. Detta då detta ris är mindre klibbigt än jasminris, och därför lättare att hantera i denna rätt. Bäst är att koka riset dagen innan för då är riset torrare vid tilllagning, och då är jasminris att föredra. Men nu är det sällsynt att man har denna framförhållning i köket, och vi får aldrig över något ris från tidigare middagar.

fried rice i traktörpannan.

Recept

Receptet räcker gott och väl för 2 personer

1 dl basmatiris

1 tsk currypulver

400 g kycklingfilé

En bit blomkål, ungefär en femtedels huvud

2 morötter

1  paprika, röd eller grön

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk färsk ingefära

1 röd chili, vi använde en Cayenne Long Slim

1 ägg

100 g sockerärtor

1 msk fisksås

Klyftor av lime

koriander

olja till stekning, 1 del sesamolja och 3 delar neutral olja.

salt och peppar

Shirasasås vid servering för de som vill extra hetta. Somliga föredrar Sweet chili sås, men inte vi.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skölj riset i flera omgångar vattenbyten. Vattnet ska inte länge bli grumsigt, när riset är färdigsköjlt. Med detta förfarande får vi bort lös stärkelse, så att riset blir mindre klibbigt. Därefter koker vi riset i saltat vatten. För att koka en dl ris, tillsätter vi 2,5 dl vatten. Riset kokes under lock på låg effekt, normalt läge 1 på spisen. Riset är klar när vattnet är borta och riset är torrt.

Skär upp kycklingfilen i mindre bitar, kanske 3 cm stora tärningar. Värm upp neutral olja i stek eller wokpannan och fräs currypulvert en minut, lägg i kycklingfilén och stek tills den är genomstekt. Lyft ur kycklingen och lägg åt sidan.

Skala och skiva morötterna i tunna stavar, skiva paprikan och löken. Dela upp blomkålen i små buketter. Finhacka vitlök och riv ingefära. Skär chilin i tunna skivor.
Stek morötterna, paprikan och löken i lite sesamolja tills de blir mjuka fast har lite kärna kvar i sig. Avsluta med att steka med vitlök, chili  och ingefära. Lyft ur grönsakerna och lägg med kycklingen.

Fräs sedan riset tills det får lite  färg. Knäck i ägget på slutet och rör om så att det blir finfördelat.

fried rice 1

Riset fräses.

Blanda samman riset med kyckling och grönsaker i stekpannan. Rör ned skivade sockerärtor, häll i fisksåsen och värm på ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med  färska grovhackade korianderblad och lime, servera med Srirachasås.. Nej, vi serverar korianderbladen i en liten skål för sig. Koriander verkar nämligen vara en krydda som man antingen älskar eller hatar. Hos Bullobratt är dessa blad en smakmässig vattendelare. Bull tycker om koriander, så mycket att han odlar sin egen. Bratt avskyr densamma.

fried rice 3

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 150 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna soppa serverar vi med frikadeller och kokta ägghalvor.

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.

En sås som passar bra till en bit oxfile'. Trots att den innehåller lite senap tycker Bratt om såsen. Den är snabb att röra ihop och är helt utan redning, en bra sås reder sig själv.

 

Ett enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grundinläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar, som får olika smaksättningar. Receptet räcker till ett julbord för 8 – 12 personer.

Go to top