Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen med exempelvis räkor. Känntecknande för vår variant är att vi har lite mindre ris i, än vad som är normalt. Detta då vi anser att risrätter blir ännu godare med mindre ris och mer av de andra ingredienserna.

Även om smaksättningen är thaiinspirerad, så använder vi basmatiris. Detta då detta ris är mindre klibbigt än jasminris, och därför lättare att hantera i denna rätt. Bäst är att koka riset dagen innan för då är riset torrare vid tilllagning, och då är jasminris att föredra. Men nu är det sällsynt att man har denna framförhållning i köket, och vi får aldrig över något ris från tidigare middagar.

fried rice i traktörpannan.

Recept

Receptet räcker gott och väl för 2 personer

1 dl basmatiris

1 tsk currypulver

400 g kycklingfilé

En bit blomkål, ungefär en femtedels huvud

2 morötter

1  paprika, röd eller grön

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk färsk ingefära

1 röd chili, vi använde en Cayenne Long Slim

1 ägg

100 g sockerärtor

1 msk fisksås

Klyftor av lime

koriander

olja till stekning, 1 del sesamolja och 3 delar neutral olja.

salt och peppar

Shirasasås vid servering för de som vill extra hetta. Somliga föredrar Sweet chili sås, men inte vi.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skölj riset i flera omgångar vattenbyten. Vattnet ska inte länge bli grumsigt, när riset är färdigsköjlt. Med detta förfarande får vi bort lös stärkelse, så att riset blir mindre klibbigt. Därefter koker vi riset i saltat vatten. För att koka en dl ris, tillsätter vi 2,5 dl vatten. Riset kokes under lock på låg effekt, normalt läge 1 på spisen. Riset är klar när vattnet är borta och riset är torrt.

Skär upp kycklingfilen i mindre bitar, kanske 3 cm stora tärningar. Värm upp neutral olja i stek eller wokpannan och fräs currypulvert en minut, lägg i kycklingfilén och stek tills den är genomstekt. Lyft ur kycklingen och lägg åt sidan.

Skala och skiva morötterna i tunna stavar, skiva paprikan och löken. Dela upp blomkålen i små buketter. Finhacka vitlök och riv ingefära. Skär chilin i tunna skivor.
Stek morötterna, paprikan och löken i lite sesamolja tills de blir mjuka fast har lite kärna kvar i sig. Avsluta med att steka med vitlök, chili  och ingefära. Lyft ur grönsakerna och lägg med kycklingen.

Fräs sedan riset tills det får lite  färg. Knäck i ägget på slutet och rör om så att det blir finfördelat.

fried rice 1

Riset fräses.

Blanda samman riset med kyckling och grönsaker i stekpannan. Rör ned skivade sockerärtor, häll i fisksåsen och värm på ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med  färska grovhackade korianderblad och lime, servera med Srirachasås.. Nej, vi serverar korianderbladen i en liten skål för sig. Koriander verkar nämligen vara en krydda som man antingen älskar eller hatar. Hos Bullobratt är dessa blad en smakmässig vattendelare. Bull tycker om koriander, så mycket att han odlar sin egen. Bratt avskyr densamma.

fried rice 3

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Go to top