Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen med exempelvis räkor. Känntecknande för vår variant är att vi har lite mindre ris i, än vad som är normalt. Detta då vi anser att risrätter blir ännu godare med mindre ris och mer av de andra ingredienserna.

Även om smaksättningen är thaiinspirerad, så använder vi basmatiris. Detta då detta ris är mindre klibbigt än jasminris, och därför lättare att hantera i denna rätt. Bäst är att koka riset dagen innan för då är riset torrare vid tilllagning, och då är jasminris att föredra. Men nu är det sällsynt att man har denna framförhållning i köket, och vi får aldrig över något ris från tidigare middagar.

fried rice i traktörpannan.

Recept

Receptet räcker gott och väl för 2 personer

1 dl basmatiris

1 tsk currypulver

400 g kycklingfilé

En bit blomkål, ungefär en femtedels huvud

2 morötter

1  paprika, röd eller grön

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk färsk ingefära

1 röd chili, vi använde en Cayenne Long Slim

1 ägg

100 g sockerärtor

1 msk fisksås

Klyftor av lime

koriander

olja till stekning, 1 del sesamolja och 3 delar neutral olja.

salt och peppar

Shirasasås vid servering för de som vill extra hetta. Somliga föredrar Sweet chili sås, men inte vi.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skölj riset i flera omgångar vattenbyten. Vattnet ska inte länge bli grumsigt, när riset är färdigsköjlt. Med detta förfarande får vi bort lös stärkelse, så att riset blir mindre klibbigt. Därefter koker vi riset i saltat vatten. För att koka en dl ris, tillsätter vi 2,5 dl vatten. Riset kokes under lock på låg effekt, normalt läge 1 på spisen. Riset är klar när vattnet är borta och riset är torrt.

Skär upp kycklingfilen i mindre bitar, kanske 3 cm stora tärningar. Värm upp neutral olja i stek eller wokpannan och fräs currypulvert en minut, lägg i kycklingfilén och stek tills den är genomstekt. Lyft ur kycklingen och lägg åt sidan.

Skala och skiva morötterna i tunna stavar, skiva paprikan och löken. Dela upp blomkålen i små buketter. Finhacka vitlök och riv ingefära. Skär chilin i tunna skivor.
Stek morötterna, paprikan och löken i lite sesamolja tills de blir mjuka fast har lite kärna kvar i sig. Avsluta med att steka med vitlök, chili  och ingefära. Lyft ur grönsakerna och lägg med kycklingen.

Fräs sedan riset tills det får lite  färg. Knäck i ägget på slutet och rör om så att det blir finfördelat.

fried rice 1

Riset fräses.

Blanda samman riset med kyckling och grönsaker i stekpannan. Rör ned skivade sockerärtor, häll i fisksåsen och värm på ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med  färska grovhackade korianderblad och lime, servera med Srirachasås.. Nej, vi serverar korianderbladen i en liten skål för sig. Koriander verkar nämligen vara en krydda som man antingen älskar eller hatar. Hos Bullobratt är dessa blad en smakmässig vattendelare. Bull tycker om koriander, så mycket att han odlar sin egen. Bratt avskyr densamma.

fried rice 3

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

onsdag, 08 mars 2023 12:24

En god gryträtt som är inspirerad av OssoBuco.

onsdag, 08 februari 2023 13:45

Att röka sin lax själv är ganska enkelt om man har en lämplig grill. Utmaningen är att hålla rätt temperatur i grillen under hela processen.

måndag, 31 oktober 2022 13:43

En härligt god, kladdig äppelkaka som passar utmärkt till dessert.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka