Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen med exempelvis räkor. Känntecknande för vår variant är att vi har lite mindre ris i, än vad som är normalt. Detta då vi anser att risrätter blir ännu godare med mindre ris och mer av de andra ingredienserna.

Även om smaksättningen är thaiinspirerad, så använder vi basmatiris. Detta då detta ris är mindre klibbigt än jasminris, och därför lättare att hantera i denna rätt. Bäst är att koka riset dagen innan för då är riset torrare vid tilllagning, och då är jasminris att föredra. Men nu är det sällsynt att man har denna framförhållning i köket, och vi får aldrig över något ris från tidigare middagar.

fried rice i traktörpannan.

Recept

Receptet räcker gott och väl för 2 personer

1 dl basmatiris

1 tsk currypulver

400 g kycklingfilé

En bit blomkål, ungefär en femtedels huvud

2 morötter

1  paprika, röd eller grön

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk färsk ingefära

1 röd chili, vi använde en Cayenne Long Slim

1 ägg

100 g sockerärtor

1 msk fisksås

Klyftor av lime

koriander

olja till stekning, 1 del sesamolja och 3 delar neutral olja.

salt och peppar

Shirasasås vid servering för de som vill extra hetta. Somliga föredrar Sweet chili sås, men inte vi.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skölj riset i flera omgångar vattenbyten. Vattnet ska inte länge bli grumsigt, när riset är färdigsköjlt. Med detta förfarande får vi bort lös stärkelse, så att riset blir mindre klibbigt. Därefter koker vi riset i saltat vatten. För att koka en dl ris, tillsätter vi 2,5 dl vatten. Riset kokes under lock på låg effekt, normalt läge 1 på spisen. Riset är klar när vattnet är borta och riset är torrt.

Skär upp kycklingfilen i mindre bitar, kanske 3 cm stora tärningar. Värm upp neutral olja i stek eller wokpannan och fräs currypulvert en minut, lägg i kycklingfilén och stek tills den är genomstekt. Lyft ur kycklingen och lägg åt sidan.

Skala och skiva morötterna i tunna stavar, skiva paprikan och löken. Dela upp blomkålen i små buketter. Finhacka vitlök och riv ingefära. Skär chilin i tunna skivor.
Stek morötterna, paprikan och löken i lite sesamolja tills de blir mjuka fast har lite kärna kvar i sig. Avsluta med att steka med vitlök, chili  och ingefära. Lyft ur grönsakerna och lägg med kycklingen.

Fräs sedan riset tills det får lite  färg. Knäck i ägget på slutet och rör om så att det blir finfördelat.

fried rice 1

Riset fräses.

Blanda samman riset med kyckling och grönsaker i stekpannan. Rör ned skivade sockerärtor, häll i fisksåsen och värm på ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med  färska grovhackade korianderblad och lime, servera med Srirachasås.. Nej, vi serverar korianderbladen i en liten skål för sig. Koriander verkar nämligen vara en krydda som man antingen älskar eller hatar. Hos Bullobratt är dessa blad en smakmässig vattendelare. Bull tycker om koriander, så mycket att han odlar sin egen. Bratt avskyr densamma.

fried rice 3

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Go to top