Torkad brunsopp
Soppen har skivats innan torkning

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

 Nu blir det inte bra att torka all sorts svamp. Gula kantareller fungerar inte, här förvälls överskottet och fryses in. Men trattkantareller, svart trumpetsvamp, Karljohan och brunsopp blir mycket bra som torkad svamp.

Hur torkar man svamp?

Att torka svamp är enkelt och kräver minimalt med utrustning – du behöver bara en svamptork, ugn eller till och med ett luftigt utrymme med god ventilation. Vi har en svamptork, det blir snabbast, enklast och mest pålitliga resultat då. Så om du tänker torka svamp regelbundet, investera då i en svamptork.

Rensa svampen noga innan torkning. Stora svampar ska delas. Brunsopp och Karljohansvamp brukar vi skiva (se bilden).

Resultatet är svamp som kan förvaras i månader eller till och med år, utan att smaken går förlorad. Faktum är att många svampar intensifierar sin smak under torkningsprocessen, vilket gör dem ännu mer användbara i matlagningen.

Torkad Brunsopp och Karljohansvamp - ofta väl så bra som färska champinioner.

Brunsopp och Karljohansvamp är perfekta exempel på svampar som behåller sin kvalitet och smak efter torkning. När de blötläggs får de tillbaka sin härliga textur och smakar minst lika bra som färska champinjoner. Torkad Karljohansvamp är ett utmärkt alternativ på pizza eller i grytor, där den ger en djup och mustig smak.

Trattkantarell och svart trumpetsvamp använder vi gärna i såser.

När det kommer till att göra såser är det få ingredienser som kan mäta sig med torkad trattkantarell och svart trumpetsvamp. Dessa svampar har en kraftfull umamismak som förstärks när de torkas. Blötlägg dem i lite varmt vatten och använd både svampen och blötläggningsvattnet för att skapa en sås med djup och fyllighet.

Praktiska tips för att använda torkad svamp.

  1. Blötläggning: Blötlägg svampen i ljummet vatten i 15–30 minuter innan användning. Vattnet kan silas och användas som fond.
  2. Förvaring: Förvara torkad svamp i lufttäta glasburkar på en mörk, sval och framför allt torr plats för att behålla kvaliteten. Torkade produkter suger gärna åt sig fukt, fuktig svamp börjar gärna att mögla.
  3. Krossad svamp: Förvandla torkad svamp till pulver med hjälp av en mixer – perfekt som krydda i soppor och grytor. Detta tips gäller framförallt svart trumpetsvamp.

Hållbar och smakrik matlagning

Att torka svamp är ett hållbart alternativ för att ta tillvara på skogens resurser. Med sin långa hållbarhet och mångsidighet i köket är torkad svamp en oumbärlig ingrediens för alla friluftsintresserade som även älskar smakrik och kreativ matlagning.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

söndag, 24 november 2024 09:36

Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka