Bull är väldigt förtjust i gyros, tänk om man lärde sig att laga dem själv! Och kan man dessutom får till ett gott glutenfritt pitabröd. Då kan man fylla dessa pitabröd med gyros, grönsaker, tzatziki och annat gott. Låter underbart. Så Bull gjorde ett försök och det blev riktigt lyckat! Här beskrivs hur vi gjorde:

 Först gäller det att tillaga gyros, som vi gör på fläskkarré. Efter lite googlande hittade vi till victorias provkök. Vi föjde tillagningen i detta recept, men ändrade en del i kryddningen. Vi kryddade med spiskummin, svartpeppar, salt, pressad färsk vitlök, färsk cayenne chili, färsk timjan, torkad oregano, starkt paprikapulver och en liten nypa malen kanel. Den kryddningen satt perfekt! Mängden på de olika kryddorna får vi återkomma med, nu kryddades det på känsla. Men inspiration till kryddningen hittade vi på Jennys matblogg.

Gyrosrullen skivas upp

Här skivas gyrosrullen upp. Köttet steks sedan i en neutral olja, saltas och peppras under stekningen.

Sen gällde att få till ett glutenfritt pitabröd, och även detta lyckades utöver förväntan. Tricket verkar vara att tillsätta pofiber, men att låta bli att använda fiberhusk. Referensreceptet vi använde hittar man här:  Glutenfria pitabröd | Mitt kök. Det blev ett bra spänstigt bröd som höll ihop under hela måltiden. Inget smulande här inte. Men kom ihåg att låta degen jäsa ordentligt, även om det tar tid. Det gäller även vid tradionell vetedegsbakning, men det missas väldigt ofta vid hembak.

glutenfria pitabrod

Nybakade pitabröd

Recept på tzaziki finns redan på denna blog. När gyros, pitabröd och sås är tillagade åter står bara att skära upp grönsakerna, vi tog isbergssallad, rödlök, tomat och inlagd jalapeno. 

gyros serverad med pitabröd och tillbehör

Måltiden är serverad.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara