Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det började med att vi åkte ned till Tyskland, till Heiligenhafen närmare bestämt, påsken 2018 för att möta våren. Det blev inte riktigt så, för ett snöoväder anlände till orten ungefär samtidigt som vi. Hur som helst, på orten hittade vi en riktigt trevlig liten restaurang som heter Das Lutt Hus. Denna är väl värt ett besök när man är i Heiligenhafen. Där serverades just vad man kallade 'PfandenGemuse' till de flesta rätterna, och detta sätt att servera grönsaker tog vi till oss.

Snö på skärtorsdagen i Heiligenhafen

Våren var inte riktigt på gång, när vi försökte möta densamma i Heiligenhafen. Frukosten åt vi inomhus.

Men nu, på sensommaren, då vi har gott om grönsaker i trädgården var det läge att tillaga en liknande rätt själva. Så vi hämtade in morötter, rödlök, små zuccinis, röd paprika och en chili.

Nyskördade grönsaker till pfandengemuse

Nyskördade grönsaker.

Dessa tvättade, strimlades, hackade eller skivades beroende på vad som kändes lämpligt för grönsaken i fråga.

grönsaker klara att stekas

Hackat, skivat och tärnat. Klar att stekas.

För att sedan göra måltiden komplett, ville vi ha en köttbit. Bull tog en lammytterfile medan Bratt valde en lite bit oxfile. Sedan slog Bull en bearnaise, det är alltid gott till kött. Så här års kan vi bereda såsen på färska örtkryddor, inte dumt alls. Sedan höll vi fast vid den tyska stilen och  serverade även 'brattkartoffeln', råstekt potatis, där den steks tillsammans med bacontärningar. Det får ju inte bli för magert!

Köttet bryntes runt om i stekpanna, och efterstektes därefter i ugn på 100 grader, tills innertemperaturen var 56 grader. Ugnen användes även för att varmhålla potatisen medan grönsakerna stektes.

Chilin var en Numex Soave Orange. Det är en typ av mild Habanero, passade inte riktigt i denna rätt. Nästa gång kommer vi ta en chili av de långsmala sorterna. För övrigt blev det en riktigt god kvällsmåltid, vi kommer tillaga maten på detta sätt fler gånger.

pfandengemuse serverat med lamm, råstekt potatis och bearnaise

Serverat. Lammytterfile, bearnaise, pfandengemuse, och råstekt potatis.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Go to top