Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det började med att vi åkte ned till Tyskland, till Heiligenhafen närmare bestämt, påsken 2018 för att möta våren. Det blev inte riktigt så, för ett snöoväder anlände till orten ungefär samtidigt som vi. Hur som helst, på orten hittade vi en riktigt trevlig liten restaurang som heter Das Lutt Hus. Denna är väl värt ett besök när man är i Heiligenhafen. Där serverades just vad man kallade 'PfandenGemuse' till de flesta rätterna, och detta sätt att servera grönsaker tog vi till oss.

Snö på skärtorsdagen i Heiligenhafen

Våren var inte riktigt på gång, när vi försökte möta densamma i Heiligenhafen. Frukosten åt vi inomhus.

Men nu, på sensommaren, då vi har gott om grönsaker i trädgården var det läge att tillaga en liknande rätt själva. Så vi hämtade in morötter, rödlök, små zuccinis, röd paprika och en chili.

Nyskördade grönsaker till pfandengemuse

Nyskördade grönsaker.

Dessa tvättade, strimlades, hackade eller skivades beroende på vad som kändes lämpligt för grönsaken i fråga.

grönsaker klara att stekas

Hackat, skivat och tärnat. Klar att stekas.

För att sedan göra måltiden komplett, ville vi ha en köttbit. Bull tog en lammytterfile medan Bratt valde en lite bit oxfile. Sedan slog Bull en bearnaise, det är alltid gott till kött. Så här års kan vi bereda såsen på färska örtkryddor, inte dumt alls. Sedan höll vi fast vid den tyska stilen och  serverade även 'brattkartoffeln', råstekt potatis, där den steks tillsammans med bacontärningar. Det får ju inte bli för magert!

Köttet bryntes runt om i stekpanna, och efterstektes därefter i ugn på 100 grader, tills innertemperaturen var 56 grader. Ugnen användes även för att varmhålla potatisen medan grönsakerna stektes.

Chilin var en Numex Soave Orange. Det är en typ av mild Habanero, passade inte riktigt i denna rätt. Nästa gång kommer vi ta en chili av de långsmala sorterna. För övrigt blev det en riktigt god kvällsmåltid, vi kommer tillaga maten på detta sätt fler gånger.

pfandengemuse serverat med lamm, råstekt potatis och bearnaise

Serverat. Lammytterfile, bearnaise, pfandengemuse, och råstekt potatis.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Helstekt oxfilé på en bädd av rucola, kryddsmör ”Café de Paris”, och brynta färska champinjoner bildar stommen i denna rätt. Tillbehören är klyftpotatis och ugnsbakade grönsaker, tomat, majskolv, och gärna spetsig vit paprika. Kanske en ungsbakad rödlök. Recept för två hungriga, där en av de två hungriga just erövrat den gröna nyckeln efter en tuff golfmatch.

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer. 

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vinter, så hur gör vi då?

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men annorlunda.

Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år. Och på detta svampförråd lagar Bull denna goda svampsoppa. Den är perfekt som förätt under vinterhalvåret.

Go to top