Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det började med att vi åkte ned till Tyskland, till Heiligenhafen närmare bestämt, påsken 2018 för att möta våren. Det blev inte riktigt så, för ett snöoväder anlände till orten ungefär samtidigt som vi. Hur som helst, på orten hittade vi en riktigt trevlig liten restaurang som heter Das Lutt Hus. Denna är väl värt ett besök när man är i Heiligenhafen. Där serverades just vad man kallade 'PfandenGemuse' till de flesta rätterna, och detta sätt att servera grönsaker tog vi till oss.

Snö på skärtorsdagen i Heiligenhafen

Våren var inte riktigt på gång, när vi försökte möta densamma i Heiligenhafen. Frukosten åt vi inomhus.

Men nu, på sensommaren, då vi har gott om grönsaker i trädgården var det läge att tillaga en liknande rätt själva. Så vi hämtade in morötter, rödlök, små zuccinis, röd paprika och en chili.

Nyskördade grönsaker till pfandengemuse

Nyskördade grönsaker.

Dessa tvättade, strimlades, hackade eller skivades beroende på vad som kändes lämpligt för grönsaken i fråga.

grönsaker klara att stekas

Hackat, skivat och tärnat. Klar att stekas.

För att sedan göra måltiden komplett, ville vi ha en köttbit. Bull tog en lammytterfile medan Bratt valde en lite bit oxfile. Sedan slog Bull en bearnaise, det är alltid gott till kött. Så här års kan vi bereda såsen på färska örtkryddor, inte dumt alls. Sedan höll vi fast vid den tyska stilen och  serverade även 'brattkartoffeln', råstekt potatis, där den steks tillsammans med bacontärningar. Det får ju inte bli för magert!

Köttet bryntes runt om i stekpanna, och efterstektes därefter i ugn på 100 grader, tills innertemperaturen var 56 grader. Ugnen användes även för att varmhålla potatisen medan grönsakerna stektes.

Chilin var en Numex Soave Orange. Det är en typ av mild Habanero, passade inte riktigt i denna rätt. Nästa gång kommer vi ta en chili av de långsmala sorterna. För övrigt blev det en riktigt god kvällsmåltid, vi kommer tillaga maten på detta sätt fler gånger.

pfandengemuse serverat med lamm, råstekt potatis och bearnaise

Serverat. Lammytterfile, bearnaise, pfandengemuse, och råstekt potatis.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Go to top