I oktober och i början av november är det säsong för trattkantareller. Denna läckra matsvamp hittas ofta i rikliga mängder, men kan var svår att upptäcka då hattens färg gör att den liknar vissna löv då man ser den ovanifrån. Svampen kan med fördel torkas, och som torkad har den väldigt god hållbarhet.

 

svampskog

Trattkantareller i lövskog.

Att ge sig ut i skogen för att plocka svamp är rogivande, avkopplande och avstressande. Dessutom får man frisk luft och lågintensiv motionsträning. Så även om man inte hittar så mycket svamp ibland får man mycket postivt tillbaka av sin skogstur. Att räkna på sim timlön vid svampletande bör man nog avstå ifrån, det finns oftast enklare sätt att tjäna pengar. Den som är bekväm, har ont om tid eller är osäker på hur den ser ut i skogen, plockar den i stället bland grönsakerna på ICA.

När svampen är plockad, är det dax att rensa och lägga ut den på tidningar för torkning eller så har man investerat i en svamptork. Den torkade svampen förfaras sedan i en glasburk, men se till att svampen är riktigt, riktigt torr innan den läggs i burken. 

Vid tillagningen blötlägges den torkade svampen i cirka 10 minuter. Vi brukar även blötlagningsspadet få följa med i matlagningen, det finns lite svampsmak även här.

En skörd av trattkantareller

En dags skörd av trattisar. Dags att börja rensa och sedan torka.

Den torkade svampen använder vi bland annat i vår trattkantarellsoppa och i såsen till denna laxrätt.

Bland andra läckra matsvampar som passar bra att torka kan nämnas KarlJohan och svart trumpetsvamp. Vanlig gul kantarell ska ej torkas, den blir då besk. Istället förväller man och fryser in denna svamp.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka