Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I oktober och i början av november är det säsong för trattkantareller. Denna läckra matsvamp hittas ofta i rikliga mängder, men kan var svår att upptäcka då hattens färg gör att den liknar vissna löv då man ser den ovanifrån. Svampen kan med fördel torkas, och som torkad har den väldigt god hållbarhet.

 

svampskog

Trattkantareller i lövskog.

Att ge sig ut i skogen för att plocka svamp är rogivande, avkopplande och avstressande. Dessutom får man frisk luft och lågintensiv motionsträning. Så även om man inte hittar så mycket svamp ibland får man mycket postivt tillbaka av sin skogstur. Att räkna på sim timlön vid svampletande bör man nog avstå ifrån, det finns oftast enklare sätt att tjäna pengar. Den som är bekväm, har ont om tid eller är osäker på hur den ser ut i skogen, plockar den i stället bland grönsakerna på ICA.

När svampen är plockad, är det dax att rensa och lägga ut den på tidningar för torkning eller så har man investerat i en svamptork. Den torkade svampen förfaras sedan i en glasburk, men se till att svampen är riktigt, riktigt torr innan den läggs i burken. 

Vid tillagningen blötlägges den torkade svampen i cirka 10 minuter. Vi brukar även blötlagningsspadet få följa med i matlagningen, det finns lite svampsmak även här.

En skörd av trattkantareller

En dags skörd av trattisar. Dags att börja rensa och sedan torka.

Den torkade svampen använder vi bland annat i vår trattkantarellsoppa och i såsen till denna laxrätt.

Bland andra läckra matsvampar som passar bra att torka kan nämnas KarlJohan och svart trumpetsvamp. Vanlig gul kantarell ska ej torkas, den blir då besk. Istället förväller man och fryser in denna svamp.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Go to top