I oktober och i början av november är det säsong för trattkantareller. Denna läckra matsvamp hittas ofta i rikliga mängder, men kan var svår att upptäcka då hattens färg gör att den liknar vissna löv då man ser den ovanifrån. Svampen kan med fördel torkas, och som torkad har den väldigt god hållbarhet.
Att ge sig ut i skogen för att plocka svamp är rogivande, avkopplande och avstressande. Dessutom får man frisk luft och lågintensiv motionsträning. Så även om man inte hittar så mycket svamp ibland får man mycket postivt tillbaka av sin skogstur. Att räkna på sim timlön vid svampletande bör man nog avstå ifrån, det finns oftast enklare sätt att tjäna pengar. Den som är bekväm, har ont om tid eller är osäker på hur den ser ut i skogen, plockar den i stället bland grönsakerna på ICA.
När svampen är plockad, är det dax att rensa och lägga ut den på tidningar för torkning eller så har man investerat i en svamptork. Den torkade svampen förfaras sedan i en glasburk, men se till att svampen är riktigt, riktigt torr innan den läggs i burken.
Vid tillagningen blötlägges den torkade svampen i cirka 10 minuter. Vi brukar även blötlagningsspadet få följa med i matlagningen, det finns lite svampsmak även här.
Den torkade svampen använder vi bland annat i vår trattkantarellsoppa och i såsen till denna laxrätt.
Bland andra läckra matsvampar som passar bra att torka kan nämnas KarlJohan och svart trumpetsvamp. Vanlig gul kantarell ska ej torkas, den blir då besk. Istället förväller man och fryser in denna svamp.
Comments powered by CComment