Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett förslag till en trevlig lunch dagarna efter jul. I vanlig ordning har man bjudit släkten på julafton, och nu sitter man med mycket julmat över. Men inte känner man för att äta julbord fler gånger, inte nu i alla fall. Så varför inte passa på att göra några "dejliga smörrebröd", och avnjut en god "frokost".

På bilden visas ett smörrebröd med rökt ål och äggröra, och ett med leverkorv och rödbetsallad. Men man kan göra läckra kreationer även med julskinka, sill, eller gravad lax.

Basen på dessa smörrebröd är en halv skiva grovt, helt danskt, rågbröd. Bred smör på denna. Lägg på ett salladsblad. Därefter bygger man på med pålägg efter tycke och smak. Avsluta med att dekorera med t.ex. tomat, gurka och en persiljekvist. Om man inte tål bröd, då börjar man med att lägga salladsbladet på tallriken, och bygger därifrån. Det blir nästan lika bra, bröd är nämligen bara en liten beståndsdel i dessa smörgåsar.

 

Servera med en god öl, och kanske en liten snaps. Nedan smörrebröd med julskinka och rökt lax.

 

Kommentarer   

# Läckra smörrebröd av julbordets resterparis 2017-05-16 09:19
I am glad to be a visitant of this consummate site !
, thankyou for this rare information! .
Svara

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Denna mangochutney tillkom då Bratt tyckte det var för lite mangobitar i den man kunde köpa i affären. Nu slipper hon leta efter de åtråvärda mangobitarna i sina egna burkar. 

En het och mustig variant av Biff Stroganoff. I stället för ris prova att servera med klyftpotatis. Receptet räcker till 3 – 6 personer, beroende på hur hungring man är. Gör gärna dubbel sats, och frys hälften.

Glutenfri pasta smakar förvisso inte lika bra som den som är gjord på durumvete, och vi förespråkar en måttligt kolhydratsnål diet. Men ibland blir man riktigt sugen på denna klassiker som på ren svenska kallas spagetti med köttfärssås. Så här är vår variant, kanske med lite mer sting än vanligt.

Ett utmärkt alternativ till stekt eller friterad potatis då man vill ha lite omväxling. Passar riktig bra till en god köttbit. Vi steker broccolin tillsammans med chili, vitlök och bacon i rktligt med olivolja.

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men annorlunda.

Fiskbilen kommer till vår lilla stad på torsdagar. Då passar Bull på att köpa både färsk laxsida och ett halvt kilo sillfilé. Laxen tillagas oftast på torsdagen och sillen på fredagen (se Olles sillmiddag). Laxen tillagas skonsamt i ett foliepaket i ugn, detta ger ett saftigt fiskkött med välbevarade smaker. Denna laxrätt räcker till 2 personer.

Go to top