En enkel fransk purjo- och potatissoppa som passar utmärkt som förrätt. Serveras rykande het på vintern, och svalkande kall under sommaren. Strö gärna på knaperstekta bacontärningar och hackad gräslök vid servering.
Recept
Recept räcker till en förrätt åt ca 8 personer
3-4 purjolökar
1 gul lök
300 gr potatis
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
Nyriven muscot
Salt och svartpeppar
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
2 dl vispgrädde
25 gr smör
Tärnad bacon, och hackad gräslök vid servering
Beskrivning
Skölj bort jord och sand från purjolöken. Skär purjolöken i tunna skivor, skala och tärna potatisen. Hacka löken. Fräs grönsakerna i smör, i en stor tjockbottnad kastrull. Häll därefter på vattnet, tillsätt buljongtärningar och kryddor. Låt koka tills dess att potatisen mosar sig. Mixa därefter soppan i en matberedare. Häll tillbaks i kastrullen, tillsätt grädden och låt koka upp.
Tärna baconen, och knaperstek dessa. Hacka gräslöken, eller det gröna på purjolöken.
Servera i soppskålar, strö över lite av bacon och gräslök.