×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Bratt är mycket förtjust i kålpudding, men tycker ofta att det tar för lång tid om man måste steka kålen innan tillagning plus att det luktar för mycket i köket. Därför har Bratt rationaliserat rätten en aning.  

På några punkter avviker vårt recept från vad som kan anses vara consensus då det gäller denna rätt. Sirapen utgår, då vi inte tycker om överdriven sötma i varmrätter. Vi drygar inte heller ut färsen genom att tillsätta ris. Därtill kommer Bratts lilla rationalisering, kålen förvälls istället för att stekas.

Bratt´s kålpudding är serverad

Recept

500 gram blandfärs
1 fint riven gul lök
Cirka 400 gram hackad vitkål (1.5 x 1.5 cm bitar)
2 ägg
1 msk Bongs kalvfond, eller motsvarande av annnat fabrikat
1 msk japansk soja, t.ex. Kikkoman
Svartpeppar
Smör

Sås

½ hönsbuljongstärning
1,5 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
2 tsk kinesisksoja
Spad från kålpuddingen
Maizena redning 

Gör så här, på ett ungefär

Förväll kålen fem, kanske sex minuter i lätt saltat vatten, låt svalna. Blanda färsen, fint riven lök, äggen, fond, soja, peppar och två tredjedelar av den avsvalnade kålen. Smörj en ungsfast form med smör och häll ned blandningen i formen. Jämna till smeten. Strö därefter över den resterande kålen. Avsluta med att lägga på några klickar smör.

Sätt in formen i ugn. Temperatur 180 °C, varmluft och ovanvärme, har man ingen varmluft ska temperaturen sättas på 200 grader. Den behöver tillagas i 30-40 min.

Blanda ihop ingredienserna till såsen. Låt såsen sjuda minst en kvart, efter grädden har tillsatts. Tag spadet från kålpuddingen när den är nästan färdig och häll i såsen. Låt såsen koka ihop en aning. Red sedan av med maizena.

Servera med kokt potatis och rårörda lingon. Kanske lite pressgurka därtill.Kålpuddingen är snart klar att sättas in i ugn.

Här är kålpuddingen nästan klar att sättas in i ugn. Det ska bara på några klickar smör först.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Go to top