Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bratt är mycket förtjust i kålpudding, men tycker ofta att det tar för lång tid om man måste steka kålen innan tillagning plus att det luktar för mycket i köket. Därför har Bratt rationaliserat rätten en aning.  

På några punkter avviker vårt recept från vad som kan anses vara consensus då det gäller denna rätt. Sirapen utgår, då vi inte tycker om överdriven sötma i varmrätter. Vi drygar inte heller ut färsen genom att tillsätta ris. Därtill kommer Bratts lilla rationalisering, kålen förvälls istället för att stekas.

Bratt´s kålpudding är serverad

Recept

500 gram blandfärs
1 fint riven gul lök
Cirka 400 gram hackad vitkål (1.5 x 1.5 cm bitar)
2 ägg
1 msk Bongs kalvfond, eller motsvarande av annnat fabrikat
1 msk japansk soja, t.ex. Kikkoman
Svartpeppar
Smör

Sås

½ hönsbuljongstärning
1,5 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
2 tsk kinesisksoja
Spad från kålpuddingen
Maizena redning 

Gör så här, på ett ungefär

Förväll kålen fem, kanske sex minuter i lätt saltat vatten, låt svalna. Blanda färsen, fint riven lök, äggen, fond, soja, peppar och två tredjedelar av den avsvalnade kålen. Smörj en ungsfast form med smör och häll ned blandningen i formen. Jämna till smeten. Strö därefter över den resterande kålen. Avsluta med att lägga på några klickar smör.

Sätt in formen i ugn. Temperatur 180 °C, varmluft och ovanvärme, har man ingen varmluft ska temperaturen sättas på 200 grader. Den behöver tillagas i 30-40 min.

Blanda ihop ingredienserna till såsen. Låt såsen sjuda minst en kvart, efter grädden har tillsatts. Tag spadet från kålpuddingen när den är nästan färdig och häll i såsen. Låt såsen koka ihop en aning. Red sedan av med maizena.

Servera med kokt potatis och rårörda lingon. Kanske lite pressgurka därtill.Kålpuddingen är snart klar att sättas in i ugn.

Här är kålpuddingen nästan klar att sättas in i ugn. Det ska bara på några klickar smör först.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Go to top