I år har vi stora ambitioner när det gäller hemodlade grönsaker. Detta då vi byggde ett växthus som blev klart sent in i oktober.

Förodling 2018 av olika sorters chili, paprika och tomat

Här förodlar vi olika sorter av chili, paprika och tomat. Det finns ju ett helt spektrum mellan riktig het habanero till mild stor paprika. Här i mellan finns  piri-piri, jalapenos, padrones osv. De allra starkaste odlar vi inte, det ska ju smaka gott annars kan det så vara.

Förodling Januari-2018 av PakChoi och sallat

Här driver vi upp PakChoi och plocksallat. Tanken är att kunna få riktigt tidig skörd av dessa. Utplantering av dessa i växthus kommer ske så fort vi har 10 timmars dagsljus, vilket sker runt den 20:e februari i vår lilla stad. Minst 10 timmars dagsljus är ett krav för att få god tillväxt, har vi läst oss till.

Växthuset en grå januaridag 2018

Växthuset kanske inte så inspirerande ut en grå januaridag. Men om 4 veckor kommer odlingen så smått igång. Då växthuset har placerats där vi tidigare hade en liten köksträdgård, kommer vår utomhusodling nu ske huvudsakligen i pallkragar.

Pallkragar förberedes för odling

Åtta stycken bör räcka till lite odling. I några av kragarna har vi höstsått morötter och satt olika sorters vitlök. Medan några inte har fyllts med jord än.

Givetvis har vi stora, kanske orimligt stora förväntningar på kommande odlingsäsong. Med växthus hoppas vi kunna förlänga odlingssäsongen rejält. Vi ska starta upp odlingen i växthuset i mitten av februari, och ha odlingen igång till i början av november. I pallkragana kommer vi kunna bygga upp vår egen jord, med kompost i botten som kommer att värma bäddarna. Genom detta hoppas vi få ett bättre resultat än tidigare frilandsodling. Den icke bearbetade jorden på vår tomt betår mest av grus, den är således mager och torkar lätt ut. Mycket av det vi  sått på friland,  som trots torka och näringsbrist satte rot, blev offer för sniglar. På pallkragarna har därför skruvat upp snigelskydd i form av plåtprofiler.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka