×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

En enkel liten rätt som är lämplig till lunch, eller kanske till frukost en morgon man vaknar hungrig men inte känner för ägg och bacon.

 

Prosciutto crudo till omeletten

Det är sådan här skinka vi vill ha i omeletten. Lufttorkad och lagrad. Italienska Prosciutto crudo, eller spanska jamon Serrano.

Recept

Receptet är avsett för en portionsomelett.

2 ägg.

1 msk vatten.

1 skiva seranoskinka eller liknande luftorkad skinka. På spanska blir det serano, italienska varianten är prosicuto.

Några skivor grevéost eller ementaler som skärs i bitar. Osten ska inte vara för hårt lagrad.

Smör för steking.

Jag har inte glömt saltet. Att ha salt, och framför allt  jodsalt, i äggsmeten är inget bra, det blir lätt en grådaskig omelett i stället för en vackert gul. Man får en viss sälta från fyllningen, och vill man ha mer sälta så salta den färdiga rätten vid matbordet.

Ingredienser till en ost och skinkomelett

Allt framplockat för matlagningen.

Gör så har, på ett ungefär

Skär ost och skinka i mindre bitar. Knäck äggen i en bunke, tillsätt en matsked vatten. Vispa ihop ägg och vatten. Smält en klick smör i en stekpanna. Håll en ganska låg stektemperatur. Häll därefter äggröran i pannan. 

omeletten tillagas

 Arbeta in äggstanningen mot mitten av pannan, så att man får lite textur på omeletten och att den fortfarande rinnande delen av smeten rinner ned mot botten.  När omeletten börjar stelna i botten men är fortfarande lös ovanpå,  då är det tid att strö över osten och skinkan. När omeletten har stelnat i botten, tar några minuter, vik ihop den. Vänd sedan, så den även blir stekt på denna sida. Låt steka några minuter, men inte för länge. Osten ska hinna smälta, men omeletten ska vara krämig. Torra, överstekta omeletter gör ingen glad.

Klart att servera!

 

Bulls ost och skinkomelett är serverad.

Servera gärna omeletten med skivad tomat och rödlök. Flingsalt, en kvarn med svartpeppar och flaska god olivolja bör finnas till hands på matplatsen.