×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant.

Nu har vi inte något emot att ha grädde i maten, snarare tvärtom. Men potatisgratängen blir faktiskt bättre utan grädde.

Denna potatisrätt passar utmärkt till rökt fisk, så som varmrökt lax eller sik. Då kompletterar man med en sallad, och gärna en flaska av den röda riojan Faustino nummer sju. När vi har fått rostbiff över, brukar vi servera denna kallskuren tillsammans med stekt lök och denna potatisgratäng.

potatis och lök skivas till en gratäng

Potatis och lök skivas till gratängen. Bull gör detta med kniv då han anser att detta blir bättre, snabbare och enklare än att plocka fram matberedaren.

Recept

Mängden är lagom för 2 vuxna. Nu varierar storlekarna på lök och potatis, och därför får man ibland öka eller minska antalet av dessa. Man kan ju skriva normalstora i receptet, men vilken storlek på lök eller potatis är normal?

4 skivade potatisar
1 dl vatten
1 kycklingbuljongstärning
1 skivad gul lök
Riven ost (emmentaler/greve' och parmesan)
Salt och peppar
Smör

potatis och lök varvad i gratängformen

Potatis och lök på plats i formen. Nu ska buljongen hällas över, därefter störs osten över. Till sist hyvlas lite smör över osten.

Beskrivning

Smörj en eldfast form. Kok upp vattnet tiilsammans med buljongtärningen. Lägg i potatis, och lök i lager i formen. Strö över riven ost på mellan lagren av lök och potatis, det brukar bli endast ett lager med ost när vi lagar endast för oss två. Häll över buljongen innan man strör ost över. Lägg lite smörklickar på det sista ost lagret. 

Ställ in i ugn, 200 °C, varmluft och övervärme. Den behöver gräddas i 40 - 45 minuter. När det har kokt i buljongen i 20 minuter, då vet man att gratängen är klar att äta. Låt den gärna vila någon minut efter den har tagits ut ur ungnen, innan servering.

potatisgratängen är klar att servera

Potatisgratäng gräddad och klar att servera.