×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på detta sätt. Rätt tillagat är potatis riktigt gott!

Det här receptet utgår från Tina Nordströms recept på potatisgratäng. Men både Bull och Bratt gillar att ha ost i gratängen, sedan vill vi gärna ha mer purjo och vitlök än vad det står i förlagan. Så ändrar man lite här och lite där, sen blir det ett nytt recept. I vårt kök är inga recept statiska, de har ett eget liv och utvecklas hela tiden.

Recept

Mängden är lagom för 2 personer. Det blir ofta lite över till en matlåda.

Gör så här, på ett ungefär

Värm ugnen till 180°, varmluftsläge om detta finns.

Hyvla potatisen tunt, gärna med en mandolin eller i en matberedare. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och skiva vitlöksklyftorna tunt .

krämigpotatisgratäng 1

Purjolök vill vi ha ...

krämigpotatisgratäng 2

... och vitlök, likaså ...

Fräs purjolöken och vitlöken i lite olivolja utan att de tar färg. Häll i grädde,buljongtärning och vatten och låt blandningen koka upp. Rör ned hälften av den rivna västerbottenosten och låt den smälta in i blandningen. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt – eftersom potatisen drar åt sig mycket salt ska du inte snåla med saltet. Låt potatisen koka tills stärkelsen har lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Glöm inte att röra om hela tiden, det kan lätt bli bränt.

Ingredienserna till potatisgratängen kokas ihop

Här låter vi potatisen koka ihop med lök, grädde och resten. På detta sätt är blandning homogen då den åker ned i formen. Smaka av här, det kan behövas med salt.

Häll upp allt i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda. Strö över resten av den rivna osten. Grädda sedan gratängen, normalt behövs 30–40 minuter. Det är lite beroende på hur länge potatisen fick koka på spisen. Känn med en sticka, och om potatisen är färdig är det bara att servera.

osten ska strös på potatisgratängen

Här börjar vi lägga på osten, sedan stoppas formen in i ugn.

Låt gratängen vila någon minut efter den tagits ut ur ugnen, innan den serveras. Den är nämligen riktigt het.