En rätt vi fick inspirationen till under en resa till Azorerna, men har sedan utvecklats och modifierats av Bull själv i Sverige. Biffarna marineras ett dygn i rödvin med vitlök och chilipeppar, vilket ger underbart mört och gott kött.

Azorisk biff serverad med pommes frites och kryddsmör

Biffen serverad med pommes frites och kryddsmör. Vitlök och chili från marinaden läggs till.

Recept för 2 personer

2 rejäla skivor ryggbiff

2-3 vitlöksklyftor

1 röd chilipeppar

1 glas rödvin

Salt och svartpeppar

Gör så här, på ett ungefär

Marinering

Lägg biffarna i en skål eller djup tallrik. Skiva vitlöksklyftorna i 2 mm tunna skivor. Skär chilin i grova strimlor. Strö vitlök och chili över biffarna. Häll över vinet. Täck över skålen med plastfolie. Förvara den i kylskåpet i minst  ett dygn, gärna två. Vänd biffarna några gånger under tiden.

 

Azorisk biff 1

 

Biffarna har lagts ned i marinaden

Tillredning

Tag upp biffarna ur marinaden. Häll bort spadet, men behåll vitlök och chili. Salta och peppra biffarna lätt. Grilla i en het grillpanna, ett par minuter på var sida. Biffarna ska vara rosa, på gränsen till rött i mitten efter tilllagning. Vid servering strö över de marinerade vitlökarna och chilin.

Azorisk biff 2

 

Så här ser biffarna ut efter något dygns marinering. Klara att steka.

Servering och tillbehör

Till biffen kan man servera grillad spetsig paprika, grillad majskolv eller en grillad tomat.  Klyftpotatis, eller kanske pommes frites. Gott till är vårt kryddsmör, typ Café de Paris. Ofta räcker det med pommes frites och kryddsmör

Grönsakerna grillar vi i ugnen. Majsen delas i 4 delar innan grillning. Paprikan rensas från kärnhuset. Majs och paprika penslas med en aning olivolja innan de åker in i ugnen. På tomaterna skär man av en hatt och lägger på en skiva parmesanost, kryddad med basilika och svartpeppar. Därefter på med hatten, fixera med tandpetare och in i ugnen.