×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

För att få till en god, mör och saftig köttbit av de lite tuffare styckningdetaljerna som nötytterlår behöver man tillaga dessa långsamt. Alltså i låg temperatur under lång tid. Det finns givetvis olika metoder att göra detta på. Populärast just nu är nog att bada köttet, alltså sous vide. Vilket är en metod som ofta nyttjas i vårt kök. Grillentusiasten förespråkar low-and-slow tillagning i sin offset smoker. Härligt att göra på sköna, lata sommardagar men inte lika kul i januari. Sen kan man baka över natten i ljummen ugn vilket sker när man lagar tjälknöl.

Tjälknöl tillagad på nötytterlår.

Som med mycket annat lär denna rätt skapats av ett misstag. Den frysta steken skulle tinas och sattes in på svag värme i ugn. Sen glömdes den bort. På så sätt blev ny rätt till. Vanligast och ursprungligt tillagas tjälknöl på älg men det går lika bra bra med nöt. Det finns säker fler arter av köttdjur som kan användas. Men om detta saknar vi kunskap och lämnar därför detta utanför denna artikel.

Ett lite annorlunda detalj när man gör tjälknöl är att steken inte kryddas innan den åker fryst in i ugnen. För att smaksätta köttet läggs det efter ugnsstekningen i en lag under fem till sex timmar. 

Att laga tjälknöl på 1,5 kg ytterlår tar totalt 16 -18 timmmar. 12 till 14 timmar i ugn, därefter fem timmar till att vila i en lag. Det tål att jämföra med att sous vide-bada steken i 16 timmar och 56 grader. Båda metoderna ger en mör, fin rostbiffsliknande stek och även om tillagningen tar lång tid så är arbetsinstatsen liten. Vilken metod som blir bäst är en smaksak. Nu beskriver vi  hur man lagar tjälknöl:

Recept

En djupfryst stek på cirka 1,5 kg. Lämpligen på ytterlår från nöt eller älg.

Lag

Proportioner här är per liter lag. 2 liter kan behövas för att täcka köttet.

Gör så här, på ett ungefär

På kvällen innan tjälknölen ska serveras plockar man upp steken ur frysen. Packar upp den och lägger på ett ugnsfat. Sätt ugnen på 65 grader och varmluft. Sätt i steken i ugnen. Ta kväll!

Dagen efter, direkt när du vaknar. Gå ned till köket, gå fram till ugnen och sätt en termometer i köttet. När köttet har uppnått en kärntemperatur på 56 grader ska man ta ut det från ugnen, vilket lär ske efter 12 - 14 timmar i ugn. De sista få gradernas temperaturhöjning går långsamt, man hinner i regel att äta frukost innan arbetet med steken ska forsätta.

Medan du väntar på att rätt kötttemperatur ska infinna sig koka upp lagen. Lagen ska hinna svalna något innan steken läggs i densamma.

Sedan ska steken ligga och dra i lagen under 5 - 6 timmar. Därefter är det klart.

Gott att servera till är en potatisgratäng och gärna en god rödvinssås.