En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Makhlama på BulloBratts vis.

I Irak lär denna panna ätas till frukost eller brunch, vi äter den till lunch eller middag. Denna rätt förekommer i en mängd olika varianter och förekommer i en stor del av världen. Det förekommer tydligen även en norsk variant, hur denna är har vi dock ingen aning om.

Receptet vi presenterar här är vår egna, personliga tolkning. Vi smaksätter med bland annat vitlök, lite chili, curry och spiskummmin. Ett glutenfritt pitabröd och lite sallad passar bra att servera till.

Recept

Lagom för en middag till två.

500 gr nötfärs. Eller lammfärs om alla som deltar i måltiden gillar lamm.
4 ägg.
1 gul lök, av normal storlek. Är de små så ta två!
3 vitlöksklyftor.
2 stora tomater.
1 knippe salladslök.
1 röd thaichili.
1 tsk currypulver.
1 tsk malen spiskummin.
Färsk persilja.
Körsbärstomater.
Salt och peppar.
Olivolja för stekning.

Gör så här, på ett ungefär.

Skala och hacka löken, man kan hacka den ganska grovt. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Tärna de stora tomaterna i centimeter stora bitar. Skär ned salladslöken i centimeter långa bitar. Även chilin skärs ned i tunna skivor. Smaka gärna av chilin, styrkan varierar mycket och man vill inte överdosera.

Hetta upp en stekpanna. Börja med att fräsa löken mjuk. Tillsätt därefter vitlök,chili, curry och spiskummin. Låt kryddorna fräsa ihop med löken en stund. Vänd sedan nedan ned köttfärsen. Färsen ska bli genomstekt och finfördelad. Tillsätt de tärnade tomaterna och hälften av saladslöken. Låt fräsa under lätt omrörning till tomaterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Då är det tid att tillsätta äggen. Gör en grop för varje ägg i färsröran. Knäck äggen och häll ned försiktig i vars sin grop. Låt steka på låg värme under lock tills äggen stelnar. Under tiden man väntar på äggen att stelna, halvera körsbärstomaterna och hacka persiljan grovt.

När äggen är nästan klara, lägg på körsbärstomaterna. Låt fräsa vidare under lock i knappt en minut. Strö därefter över persilja och resten av salladslöken.

Då är det klart att servera. Toppa gärna med lite nymald svartpeppar. Rätten serveras direkt ur pannan.