×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

 

 

Recept

500 gr färs, blandfärs (eller oxfärs)
1-2 kalla kokta potatisar, som rives. Dessa kan man klara sig utan om man gör bullar på blandfärs. 
2 st gula lökar som rives fint
2 st ägg
salt och peppar
Smör till stekning

Nu ska vi göra ett försök att avliva ströbrödsmyten, Man behöver nämligen inget ströbröd i smeten, det blir utmärkta kött bullar utan. Därmed behöver man inte heller ersätta ströbrödet med något glutenfritt alternativ. Så numera hoppar vi över riven potatis i smeten.

Det låter gott att göra köttbullarna på ren oxfärs. Men det blir lätt stumma, hårda bullar. Speciellt är man inte drygar ut smeten med bröd eller potatis. Så vi rekommenderar blandfärs numera.

När Bull gör köttbullarna blandar han gärna ned en tesked SambalOlek i smeten. Det blir gott med lite hetta i maten.

köttbullar klara att stekas

Köttbullarna är rullade och klara att stekas

Beskrivning

Riv eller mosa potatisen. Riv löken fint, så fint att resultatet blir en lökmos. Detta bör göras för hand med ett rivjärn, alternativt använd en stavmixer. Det sägs att slå i sönder löken i matberedaren kan ge en lite besk bismak. Men det tvivlar Bull på, han menar det är bara en myt.
Blanda ihop färs, kanske potatisriv, lökmos, ägg och kryddor till en jämn smet.
Börja därefter med att forma en bulle. Stek denna och provsmaka! Kanske behövs mer salt eller peppar.
Därefter är det bara att sätta igång och rulla köttbullar, och stek dessa i omgångar.
Ska de inte serveras direkt, stek dem inte för hårt. Dessa får istället en andra stekning vid servering.

Ett middagstips de dagar man inte serverar köttbullarna på buffé är att gör lite större köttbullar och servera dessa med potatismos och gräddsås.