Dessa gör vi på vildsvinsfärs, smaken på vildsvin ligger någonstans mitt emellan gris och nöt. Så det fungerar smakmässigt rikitigt bra. Potatismos, gröna ärtor, brynt smör och lingon serveras till rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Då vi lagar glutenfritt så har vi ersatt brödet i färsen med havregryn. Bortsett från detta så är det inte så mycket vårt recept utan det är till stor del Tore Wretmans. En smått legendarisk kock vars recept är oftast alltför bra för att göra några större ändringar i.

I orginalreceptet står det att man ska tillsätta kryddblandingen epiche riche, även kallad fyra kryddor. Tidigare gick denna att köpa på burk av det insommnade varumärket Spice Islands. Numera får man göra kryddblandingen själv, men det är snabbt och enkelt gjort. Ska man bara göra lagom mycket "Epiche Riche" för denna rätt, vilket vi brukar, så mortla en kryddnejlika, ett kryddpepparkorn och tre vittpepparkorn till ett pulver. Riv över muskotnöt i en mängd som motsvarar kryddpepparns.

Wallenbergare på vildsvinsfärs

Rätten är upplagd. Det brynta smöret har inte hällts på ännu.

Recept

För fyra portioner

Gör så här, på ett ungefär

Blanda 1/2 dl havregryn med lika mycket vispgrädde och låt detta svälla ett tag. Under tiden som havregynen sväller är det lämpligt att mortla kryddorna till 'Epiche Riche'.

Därefter rör man ned färsen, som ska vara riktigt kall, i havregrynsblandningen. Tillsätt kryddor och äggulor. Rör ihop. Arbeta ned grädden i smeten. Lite åt gången. Det kommer att bli en ganska lös färs. Om man nu är riktigt tuff och ska köra det riktigt Wretmansk så lägg till en extra äggula och mer vispgrädde. Men då blir färsen svårare att hantera.

Innan man nu börja steka är det läge att se till att man ligger i fas med tillbehören. Potatisen ska kokas och mosas. Lingonen ska röras. Smöret ska brynas och ärtorna värmas.

Forma fyra till sex stycken biffar av köttfärssmeten. Det ska vara stora biffar men för att det ska bli något sånär hanterbart rekommendar vi att man gör sex biffar på smeten. Vänd dem i glutenfritt ströbröd. Stek dem därefter varsamt i rikligt med smör.

Servera direkt!