Kategori: Julbord och buffé

Ett enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grundinläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar, som får olika smaksättningar. Receptet räcker till ett julbord för 8 – 12 personer.

Recept, grundinläggning

3 burkar inläggningssill
4 dl vatten
6 dl socker
2 dl ättika 12%
1 morot
1 rödlök
15 korn krossad kryddpeppar
3 lagerblad

Gör så här, på ett ungefär

Värm vatten och socker. Rör om tills socker har löst sig. Låt svalna.
Skölj sillfiléerna. Skala och skiva rödlök och morot. Tillsätt lagerblad, kryddpeppar och ättika till lagen.
Varva sillfiléer, rödlök och morot i en stor burk. Häll över lagen. Låt stå kallt i 2–3 dygn.

trefiskarRecept för Löksill

1/3 av de inlagda sillfiléerna.
1 skivad rödlök.
6 kryddpepparkorn
1/3 av inläggningslagen till grundreceptet.

Beskrivning

Skär sillfiléerna i bitar. Varva bitarna med rödlöken i en burk eller skål. Häll över lagen.

Vodka- och limesill

1/3 av de inlagda sillfiléerna.
Finrivet skal av en lime.
Saften från en lime.
4 cl vodka.
2 dl creme fraiche

Beskrivning

Rör ihop vodka, limesaft, limeskal och creme fraiche. Torka av och skär sillfiléerna i bitar. Rör ner dessa i såsen.

Tandorisill

Här blandar vi en sås med 2 dl gräddfil, ½ dl majonnäs, 1 msk honung, och 1 msk tandorikrydda. Därefter skär vi sillen i bitar och rör ned dessa i såsen.

Låt sedan gärna sillinläggningarna stå några timmar, gärna över natten i kylen, innan servering så att smakerna hinner sätta sig.

Löksillen är väl nästan obligatorisk på julbordet.Men för övriga sillar är det fritt att variera smaksättningen. Currysill eller senapsill är populärt hos en del, och då kan man byta ut tandorikryddan mot dessa kryddor. Den som är riktigt vild och modig kanke försöker sig på en beasill, då kryddad med dragon, körvel och persilja. Inget som vi rekommenderar, men det går!