×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

smorgasgurka

 Recept

1,8 kg gurkor (ca 32 st.)

200 gram salt, utan jod

1 kg socker

2 knippe dillkronor

25 gr gult senapsfrö

3 dl ättika, 24%

Pepparrot, ca 5 cm

Några svart- och vit-pepparkorn (ca 10 st av varje sort)

2 liter vatten

Gör så här, ungefär

Tvätta gurkorna. Blanda ihop en saltlake, 200 gram salt och 2 liter vatten. Lägg ned gurkorna  i saltlaken, och låt ligga ett dygn.  Därefter skölj gurkorna hastigt.

Skiva gurkorna i halvcentimeter tjocka skivor. Tärna pepparorten i halvcentimeter stora täningar. Blanda de skivade gurkorna, ättika, socker, senapsfrö, pepparkorn, dillkronor och den tärnade pepparotLåt och låt stå i ett dygn.

Ös upp i burkar, lägg en dillkrona på botten och där efter gurkorna (en halvliters burk rymmer ca 10 skivade gurkor). Gurkorna är färdiga efter ca 5 dagar.