Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vinter, så hur gör vi då?

Vi har nu i höst inköpt en sous vide cirkulator. Med denna och grillelementen i ugnen samt lite liquid smoke i glazen fick vi till rikigt goda kamben att servera på julbordet. Godare, mörare och saftigare än de kryddiga, tunna revben vi presenterat tidigare på vår julbordssida. Liquid smoke känns lite som fusk, men resultatet blir bra. Sous vide är en långsam tillagningsmetod, men den sköter sig själv under större delen av tiden.

Recept

1 kg kamben 
Flingsalt och svartpeppar

Glaze/grillolja:

2 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 msk soja
1 tsk salt
2 pressade vilöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1/2 tsk nymald svartpeppar
1/2 tsk liquid smoke

kamben är vacuumförpackade och redo för sousvidebadet

Gör så här, på ett ungefär

På morgonen plocka fram kambenen. Tag bort hinnan från baksidan av kambenen. Dela dem på mitten. Gör en rubb på salt och svartpeppar, ungefär hälften av var. Gnid in köttet med rubben. Vaccumförpacka sedan kambenen. Fyll på vatten i behållaren som används. Ställ in sousvidestaven på 67 grader och 8 1/2 timme. Lägg der det vaccade köttet. Nu sköter det sig själv. Var bara observant så att inte avdunstningen blir för hög. Bäst är att ha ett lock på sousvidekärlet, annars kan man få fylla på lite vatten då och då, under dagen.kamben i vattenbad 67 grader och 8 timmar

När åtta timmar har gått, är det dags att röra ihop glazen, grillolja eller vad man nu vill kalla den. Sätt på ugnen, 180 grader varmluft med övervärme kör vi med. Plocka ur kamben från påsen/påsarna. Lägg dem på en ugnsgaller, pensla med frikosigt med glazen och sätt in dem i ugnen. Ha gärna en braspanna, eller ugnsfast form under gallert i ugnen. Så slipper man städa ugnen så ofta.

Efter 10 minuter penslar man åter med resterande grillolja, och efter ytterligare 10 minuter är det klart!kamben tillagade med sousvide-teknik är serverade

Använder man tunna revben istället för kamben bör man öka tiden i vattenbadet, 10 - 11 timmar är nog mer lagom i detta fall. Rubben vi presenterade här är utmärkt i sin enkelhet och fungerar utmärkt till allt grillat kött.