Kategori: Fläskkött

En enkel skinkstek med dofter från Provencale. Receptet räcker gott och väl till två hungriga, och det blir över till en frittata "Bella Lotta"  senare i veckan. 

 

Recept

Ca 1 kg skinkstek utan svål och ben

4 skivade vitlöksklyftor 

Ävja

3 msk olivolja

1 tsk timjan (torkad)

1 tsk oregano (torkad)

1 tsk basilika (torkad)

1 tsk paprikapulver

3 tsk soja (kinesisk)

 

Tillbehör

2 klyftade gula lökar

4 stavade morötter

12 brysselkål

Potatis

 

Sås

2 dl vatten

1 msk Bongs fond

1 msk kinesisk soja

1 msk tomatpuré

1 tsk torkad rosmarin

Spadet från steken

1 dl vispgrädde

2 msk madeira vin

 

Beskrivning

Skär bort svål och eventuellt ben från steken. Gör små snitt i steken och tryck ned de skivade vitlökarna. Pensla med ävjan. Lägg steken i en eldfastform och lägg lök och morötter runt omkring. Sätt ugnen på 175 grader i varmluftsläge, stick in stektermometer och låt inner temperaturen komma upp på 75 grader.

Skala potatisen och kok dem.

Förbered såsen genom att hälla vattnet i en kastrull, tillsätt fonden, sojan, tomatpurén, madeiran och rosmarinen. Låt koka samman. När steken är färdig häll i spadet i såsen.

Värm brysselkålen.