Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen i kvällsolen en sensommardag, blir det ju ännu bättre.

Dry Martini hos Bullobratt

Vi gör den på ett ganska tradionellt sätt. Normalt 1 del torr vermouth, helst då just Martini Extra Dry. Drinken har ju fått sitt namn efter denna. I nödfall fungerar även andra fabrikat av torr vermouth. Och sedan tillsätter man 3 delar gin. Ginen ska vara en London Dry Gin. Favoriten är Tanqueray 47% i grön flaska, men även andra sorter blir bra. Helst vill vi ha en gin med hög alkoholstyrka, tyvärr är de flesta i Systembolaget sortiment utspädda till 37% men till nöds duger även dessa. Bombay Safire gin har en lite annorlunda smaksättning, en del tycker denna gin är helt fantastisk i en Dry Martini. Dock tycker inte vi detta.

"Shaken, not stired", så ville James Bond ha den i den första boken "Casino Royale" från 1953.  Men det har ingen större betydelse om man rör eller skakar den lite med isen. Viktigast är att drinken blir väl kyld, och att isen silas bort före servering.

VI använder oss av en cocktail shaker som vi fyller med is, därefter häller vi ned drinkingredienserna i denna. Skakar lite lätt. och häller sedan upp drinken genom en sil som hindrar isen att följa med.

Oliver är gott, så gott att jag trär två oliver på tandpetaren som åker ned i cocktailglasen. Man kan även ersätta oliven med en twist, en liten bit citronskal. Så gjorde alltid min kära pappa, och så önskade även den hemlige agenten ha det i Ian Flemmings roman. 

Till slut en liten förmaning. Alkoholhalten i en sådan här drink är hög, så avnjut denna i små mängder och inte varje dag.