Kategori: Desserter

En trevlig avslutning på middagen, de gånger man vill ha en dessert. Den knäckiga ytan av brännt socker kännetecknar denna rätt.

Crème BruléeRecept

Denna sats är lagom för 4 portioner

3 dl vispgrädde

1/2 dl vatten

3 äggulor

1 vanlijstång

3/4 dl strösocker

2 msk rörsocker (för knäckytan)

Gör så här, på ett ungefär

Sätt på ugnen, 100 grader och varmluft.

Mät upp grädde och vatten i en kastrull. Skrapa ur inkråmet (fröna) ur vaniljstången och rör ned detta i kastrullen. Låt detta få ett uppkok.

Rör ihop äggulor och socker i en bunke. Häll sedan över gräddvätskan, vispa ihop. Häll upp smeten i 4 portionsformar. Sätt in dessa i ugnen. Dessa ska nu stå där i 75 minuter.

När de är klara i ugnen, kyl ned dem till kylskåpstemperatur. Bara bra om de kan stå till nästa dag i kylen.

Nu kommer det roliga. Precis innan servering strö på ett fint lager av rörsocker, och bränn sedan sockerytan med en liten gasolbrännare.

Brännare för att karamellisera socker

Karamellisering av socker på creme brulée