En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.
Rätter
3 sorters sillar, löksill, tandorisill och vodka- och lime-sill
Gravad lax
Kall kokt lax
Aioli
Örtkryddad crème fraiche sås
Rökt ål
Kokta ägg
Rödbetssallad
Lantpaté
Tunna revben, kryddade med vitlök och piripiri.
Tyska prinskorvar
Brunkål och grönkål
Jansons frestelse
Julskinka
Ost (cheddar, brie och stilton)
Bröd; Danskt fullkornsbröd, vörtbröd, kex och ett glutenfritt alternativ.
Ris a’ la Malta med jordgubbar och körsbär
Gottebord. Lubecker marsipan och Mozart kugeln.
Drycker
Glögg, dricks före julbordet
Öl
Snaps
Mineralvatten
Portvin, till gröten
Kaffe, efteråt
Beskrivning
Vi vet väl alla hur man serverar ett julbord. Det ska se gott och aptitligt ut, så lägg upp på faten på ett smakfullt sätt. Komplettera gärna med lite grönt, som tomatklyftor, strimlad sallad, och gurka. Grönsaker tjänar även som dekoration.
Många av de ingående rätterna är gjorda enligt tradionella recept därför beskrivs dessa inte här. Vi hänvisar till kokböcker som "Vår kokbok" och framför allt "Bonniers kokbok", och då helst orginalet som gavs ut 1960.
Dagen efter kommer frågan: Vad ska vi göra med resterna? Ett förslag för gravlaxen är att servera den med dillstuvad potatis. Julskinkan kan användas för att variera köttfärslimpan. Man kan även göra läckra smörrebröd, gott till lunch under mellandagarna!
Comments powered by CComment