Nordtysk lager, framför allt Veltins hör till Bulls absoluta favoriter när det kommer till öl. Nu lyckas vårt eget lilla bryggeri framställa en klon som verkligen tål att jämföras med denna. Vi kallar detta öl för Ostsee Pils.

 Vi började brygga öl för snart fyra år sedan. Hela tiden har vi lyckats producera klart drickbar öl, men ölbryggning är ett hantverk som kräver övning och färdighet innan resultatet blir riktigt bra. När vi  började  brygga blev det det mest American Pale Ale (APA) och en del IPA. Dessa öl kan ju framställas utan jäskyl och med vårt ganska hårda vatten utan vattenbehandling. Dessutom tar den kraftiga smaken av amerikansk humle att maskera lite mindre brister i bryggtekniken.

Men nu  var det egentligen inte APA vi ville brygga utan öltyperna tysk och tjekisk lager.  Och då måste man förfina sin bryggteknik då det inte går att gömma bristerna bakom cirtusdoftande Cascade humle. Så nu behövde vi:

Vi brygger fortfarande en APA då och då. Även då brygger vi efter punkterna ovan bortsett från jäskylen, och dagens APA är även den mycket godare än den vi gjorde för tre - fyra år sedan.

Ostseepils 1

En sval Ostsee Pils en vacker sommardag, det är härligt.

Nedan visas ett utdrag från receptet på vår senaste batch av Ostsee pils. Vi använder oss av BerrSmith2. Mängden mjöksyra beror på pH-mätningarna, inte vad som står receptet. Och vattenmängden, nivån ska vara över maltpipan under mäskning.

 
 
 
 
Taste Notes: Använder RO-vatten. Avslutar jäsning under tryck på Korny Keg 0,8 bar

Water Prep

Mash or Steep Grains

Mash Ingredients
AmtNameType#%/IBU
4,25 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 7 94,4 %
0,25 kg Carahell (25,0 EBC) Grain 8 5,6 %
Mash Steps
NameDescriptionStep TemperatureStep Time
add malt pipe Add 29,00 l of water and heat to 45,0 C over 20 min 45,0 C 0 min
Beta-amalyse Heat to 63,0 C over 4 min 63,0 C 25 min
Beta-amalyse 2 Heat to 66,0 C over 4 min 66,0 C 25 min
Alfa-amalyse Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 35 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 10 min
Boil Ingredients
AmtNameType#%/IBU
35,00 g Perle [6,00 %] - Boil 60,0 min Hop 9 22,5 IBUs
1,00 g Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 10 -
35,00 g Perle [6,00 %] - Boil 15,0 min Hop 11 11,2 IBUs
30,00 g Perle [6,00 %] - Boil 5,0 min Hop 12 3,8 IBUs

Cool and Transfer Wort

Pitch Yeast and Measure Gravity and Volume

Fermentation Ingredients
AmtNameType#%/IBU
1,0 pkg Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802) [35,49 ml] Yeast 13 -

Fermentation

Dry Hop and Bottle/Keg

Notes

Använder RO-vatten. Avslutar jäsning under tryck på Korny Keg 0.8 bar
Sänker PH till 5,2 då 20 minuter kvarstrår av koket
Mäskschema i BM: Lieber Lottchen

Ostseepils 3

Som sagt, försvinnande god!