×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Lite bilder från en bryggning. Denna dagen bryggdes en bock. Vi kör fortfarande med en ganska enkel setup, MLT och Patinagryta, kyler med spiral.

MLT betyder Mash and Lauthering Tun, eller på svenska kan man tyda det som mäsknings och lakningstunna. Vi köpte vår på ölkompaniet, men i stället för den rekomenderade bazooka screen för vörtsilning satte vi i en LauterHelix inköpt på Humle.se. Det är en klar förbättring, aldrig några problem med "stuck sparge".

Justering av maltkross. 1,2 mm blir bra

Justera krossens spaltbredd

Mätning av spaltbredd.

Maltvåg med tejprulle

Dax att väga upp malt. Tejprullen används då hinken vi mäter upp malten i, är i största laget för vågen

Maltsäck
Caramunich
Malt i kross
Krossning av malt
RO filter

Då vi har för hårt vatten för att brygga ljusa lageröl, så har vi skaffat ett RO filter. 

Krossad malt

Malten är krossad. Nu är det tid att mäska.

Inmäsking pågår

Inmäsking pågår

Salter för vattenbehandling

Vi bygger upp vårt eget vatten från avjoniserat vatten. Här mäter vi upp salter

En våg som kan mäta på tiondels gramm behövs om man bygger upp sitt eget vatten.

Recept till Maibock

Recepten skapar vi i programmet Beersmith. Detta progam är ett bra verktyg där man förutom skapar sina recept kan följa upp sina bryggningar m.m.

PH-mätning
PH 5.4

OK PH värde- PH justerar vi med mjölksyra, Efter att börja med RO-vatten behövs väldig små mängder syra.

termometer

En snabb och hyfsad nogrann termometer bör man ha.

Lakning

Lakning pågår

MLT utlopp
Sötvört under pågående lakning
Lauter Helix

För avsilning av vörten använder vi en Lauterhelix. Denna kan vi varmt rekommendera.

En refraktormeter är bra för att mäta sockerhalten under pågående bryggning.

Koka upp vörten

Startar vörtkoket.

Vörtkokning
Bitterhumlegiva

Vi använder nästan alltid Magnum till bittergivan oavsett öltyp.

Kylslingan isatt.

Koket klart. Kylslingan på plats.

Koppling till kylspiral
Koppling till kran
Koppling till kylslinga
Silning av vört

Humlen sätter snabbt igen saftsilen. Därav dubbla silar.

Tappar med hävert

Tappar vörten med hävert.

20 liter vört

Det blev 20 liter vört. Precis lagom, våra fat rymmer nämligen 19 liter.

FG 1,070

Ett OG på ca 1,070. Helt enligt plan. Här mätt med hydrometer. En refraktometer kompletterar hydrometern, men ersätter inte densamma.

Mätning av FG
Engångshandske

Vid hantering av ljummen vört och jäst är infektionsrisken stor. Att använda engångshandskar är ett sätt att minska risken. 

Jäshink i kyl

Jäshink på plats i jäskylen.

STC-1000 kontrollenhet för jäskylen.

Temperarturen ska ned till 10 grader innan jästen tillsätts. Termostaten mäter direkt på jäshinken.

Jäst från tidigare bryggning

Jästkultur har vi redan igång sedan en tidigare bryggning. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ramslöksaioli
Ramslöksaoili

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Go to top