Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Lite bilder från en bryggning. Denna dagen bryggdes en bock. Vi kör fortfarande med en ganska enkel setup, MLT och Patinagryta, kyler med spiral.

MLT betyder Mash and Lauthering Tun, eller på svenska kan man tyda det som mäsknings och lakningstunna. Vi köpte vår på ölkompaniet, men i stället för den rekomenderade bazooka screen för vörtsilning satte vi i en LauterHelix inköpt på Humle.se. Det är en klar förbättring, aldrig några problem med "stuck sparge".

Justering av maltkross. 1,2 mm blir bra

Justera krossens spaltbredd

Mätning av spaltbredd.

Maltvåg med tejprulle

Dax att väga upp malt. Tejprullen används då hinken vi mäter upp malten i, är i största laget för vågen

Maltsäck
Caramunich
Malt i kross
Krossning av malt
RO filter

Då vi har för hårt vatten för att brygga ljusa lageröl, så har vi skaffat ett RO filter. 

Krossad malt

Malten är krossad. Nu är det tid att mäska.

Inmäsking pågår

Inmäsking pågår

Salter för vattenbehandling

Vi bygger upp vårt eget vatten från avjoniserat vatten. Här mäter vi upp salter

En våg som kan mäta på tiondels gramm behövs om man bygger upp sitt eget vatten.

Recept till Maibock

Recepten skapar vi i programmet Beersmith. Detta progam är ett bra verktyg där man förutom skapar sina recept kan följa upp sina bryggningar m.m.

PH-mätning
PH 5.4

OK PH värde- PH justerar vi med mjölksyra, Efter att börja med RO-vatten behövs väldig små mängder syra.

termometer

En snabb och hyfsad nogrann termometer bör man ha.

Lakning

Lakning pågår

MLT utlopp
Sötvört under pågående lakning
Lauter Helix

För avsilning av vörten använder vi en Lauterhelix. Denna kan vi varmt rekommendera.

En refraktormeter är bra för att mäta sockerhalten under pågående bryggning.

Koka upp vörten

Startar vörtkoket.

Vörtkokning
Bitterhumlegiva

Vi använder nästan alltid Magnum till bittergivan oavsett öltyp.

Kylslingan isatt.

Koket klart. Kylslingan på plats.

Koppling till kylspiral
Koppling till kran
Koppling till kylslinga
Silning av vört

Humlen sätter snabbt igen saftsilen. Därav dubbla silar.

Tappar med hävert

Tappar vörten med hävert.

20 liter vört

Det blev 20 liter vört. Precis lagom, våra fat rymmer nämligen 19 liter.

FG 1,070

Ett OG på ca 1,070. Helt enligt plan. Här mätt med hydrometer. En refraktometer kompletterar hydrometern, men ersätter inte densamma.

Mätning av FG
Engångshandske

Vid hantering av ljummen vört och jäst är infektionsrisken stor. Att använda engångshandskar är ett sätt att minska risken. 

Jäshink i kyl

Jäshink på plats i jäskylen.

STC-1000 kontrollenhet för jäskylen.

Temperarturen ska ned till 10 grader innan jästen tillsätts. Termostaten mäter direkt på jäshinken.

Jäst från tidigare bryggning

Jästkultur har vi redan igång sedan en tidigare bryggning. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande

Denna Faster är varken Bulls eller Bratts faster utan Bratts mammas systers mans faster. Hennes receptsamling var legendarisk i synnerhet när det gällde inläggningar. Bratt har även lyckats komma över Fasters recept på inlagda gurkor.

Detta är en av Bratts absoluta favoriter. Det som mest kännetecknar denna rätt är rödvinsåsen med strimlad, rostad paprika. Men även bakpotatatisen och de baconinlindade bönorna är ett måste.

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

När Bull var singel lagade han ofta matpajer. När sedan Bratt kom in i bilden och därmed krav på att maten skulle vara glutenfri, gjorde Bull några försök med pajdeg av den glutenfria mjölmixen. Detta resulterade betongliknande pajskal och intresset för pajer försvann. Men nu har vi hittat ett recept för att göra pajskalet av mandelmjöl. Detta blir riktigt bra, gott, glutenfritt och dessutom kolhydratsnålt. 

Julbordens traditionella revben är, enligt Bull och Bratt's mening, en ganska trist historia. Grå, torra, trådiga och ganska smaklösa. Det är dax för lite nytänkande, här presenteras fräschare variant. Det är inget speciellt juligt med dessa revben, utan dessa revben passar till bufféer året om.

Go to top