Kategori: Serverat

Bull är väldigt förtjust i gyros, tänk om man lärde sig att laga dem själv! Och kan man dessutom får till ett gott glutenfritt pitabröd. Då kan man fylla dessa pitabröd med gyros, grönsaker, tzatziki och annat gott. Låter underbart. Så Bull gjorde ett försök och det blev riktigt lyckat! Här beskrivs hur vi gjorde:

 Först gäller det att tillaga gyros, som vi gör på fläskkarré. Efter lite googlande hittade vi till victorias provkök. Vi föjde tillagningen i detta recept, men ändrade en del i kryddningen. Vi kryddade med spiskummin, svartpeppar, salt, pressad färsk vitlök, färsk cayenne chili, färsk timjan, torkad oregano, starkt paprikapulver och en liten nypa malen kanel. Den kryddningen satt perfekt! Mängden på de olika kryddorna får vi återkomma med, nu kryddades det på känsla. Men inspiration till kryddningen hittade vi på Jennys matblogg.

Gyrosrullen skivas upp

Här skivas gyrosrullen upp. Köttet steks sedan i en neutral olja, saltas och peppras under stekningen.

Sen gällde att få till ett glutenfritt pitabröd, och även detta lyckades utöver förväntan. Tricket verkar vara att tillsätta pofiber, men att låta bli att använda fiberhusk. Referensreceptet vi använde hittar man här:  Glutenfria pitabröd | Mitt kök. Det blev ett bra spänstigt bröd som höll ihop under hela måltiden. Inget smulande här inte. Men kom ihåg att låta degen jäsa ordentligt, även om det tar tid. Det gäller även vid tradionell vetedegsbakning, men det missas väldigt ofta vid hembak.

glutenfria pitabrod

Nybakade pitabröd

Recept på tzaziki finns redan på denna blog. När gyros, pitabröd och sås är tillagade åter står bara att skära upp grönsakerna, vi tog isbergssallad, rödlök, tomat och inlagd jalapeno. 

gyros serverad med pitabröd och tillbehör

Måltiden är serverad.